Noutati / Anunturi

11 Decembrie 2015

Ziua Europeană a Avocaților, sărbătorită la Baroul Dolj

 

În cadrul manifestărilor ocazionate de Ziua Europeană a Avocaților, Baroul Dolj a găzduit joi, 10 decembrie 2015, un dublu eveniment: o masă rotundă cu tema "Libertatea de exprimare a Avocatului" și lansarea cărții "Descentralizarea. Studiu comparativ", lucrare ce marchează debutul editorial al tânărului avocat craiovean Paul Nedelcu.

 

A fost stârnit astfel interesul a numeroși confrați, care au umplut până la refuz sala de conferințe a baroului.

 

Moderată de către decanul Baroului Dolj, domnul avocat Lucian Bernd Săuleanu, întâlnirea s-a bucurat de prezența unor invitați apreciați de avocații craioveni, ale căror expuneri au fost completate în mod fericit de intervențiile publicului.

 

Fără a avea pretenția de a fi acoperit această temă extrem de generoasă, participanții au abordat atât aspecte teoretice, cu tangențe asupra unor concepte filosofice, cât și aspecte de interes practic, actual.

 

În intervențiile sale, rectorul Universității din Craiova, domnul Dan Claudiu Dănișor, reputat profesor de drept constituțional, a pus în dezbatere libertatea de exprimare a avocatului privită prin prisma aparentului conflict între interesul individual și interesul public și a susținut necesitatea optimizării comunicării dintre avocat și presă.

 

Domnul avocat Sebastian Rădulețu, profesor de Libertăți Fundamentale la Facultatea de Drept din Craiova, a făcut o paralelă între libertatea de exprimare a presei și libertatea de exprimare a avocatului, analizate în strânsă corelație și de către Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului, în Hotărârea Morice contra Franței.

 

Aceeași binecunoscută cauză a fost amintită și de domnul Mihail Udroiu, judecător la Curtea de Apel Oradea, care a circumstanțiat limitele libertății de exprimare a avocatului, în funcție de existența sau inexistența unui raport profesional în cauză, de existența sau inexistența unui mandat al clientului său, de respectarea secretului profesional, de expunerea punctelor de vedere ale avocatului la emisiuni de dezbateri televizate sau radiodifuzate ori în fața instanței de judecată.

 

Domnul judecător Ionel Grigorie, de la Curtea de Apel Craiova, a semnalat importanța practică a exercitării de către avocați a dreptului la liberă exprimare în sălile de ședință, exemplificând cu situații survenite la Secția Penală a acestei instanțe.

 

Vicepreședintele Tribunalului Dolj, domnul judecător Cosmin Dijmărescu, a evidențiat necesitatea exercitării cu bună credință a libertății de exprimare a avocaților, tocmai având în vedere contribuția esențială a acestora la realizarea justiției.

 

Evident că o dezbatere despre libertatea de exprimare nu putea fi o reușită fără participarea unui reprezentant al mass-media, iar doamna Alina Trană (realizator la Alege TV) s-a bucurat din plin de atenția avocaților, aducând în discuție elemente de deontologie profesională din presă valabile și pentru profesia de avocat.

 

Întâlnirea a fost una interactivă, fiind pigmentată de intervenții din auditoriu. Astfel, domnul avocat Iulian Nedelcu, profesor de Drept Administrativ la Facultatea de Drept din Craiova, a evocat lucrarea "De l'esprit des lois", în care Montesquieu scria despre imperativul control asupra abuzului de putere. Replica a venit din partea domnului avocat Dragoș Nicu, consilier al Baroului Dolj, care a făcut trimitere la Primul Amendament din "The Bill of Rights" (1791), care, pe lângă faptul că a statuat pentru prima dată dreptul la liberă exprimare, a reglementat și dreptul la petiționare împotriva statului. Totodată, același vorbitor a făcut trimitere la o lucrare publicată de fostul decan al Facultății de Drept Stanford (S.U.A.), doamna avocat Kathleen Sullivan, în care aceasta analizează intersectarea dintre libera exprimare și profesiile juridice, precum și contrângerile Primului Amendament asupra avocaților.

 

Probleme de interes practic imediat aflate în strânsă legătură cu tema discutată au fost ridicate și de către domnul avocat Bogdan Mihăloiu, consilier al Baroului Dolj.

 

Ultimele intervenții au aparținut domnului Mihail Neagoe, fost decan al Baroului Dolj și fost vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România și domnului profesor Sorin Ionescu, fost decan al Facultății de Drept din Craiova și fost prodecan al Baroului Dolj. Cei doi vorbitori au punctat făcând trimitere la etica profesiei de avocat, în care se regăsesc multe răspunsuri cu privire la limitele libertății de exprimare a avocatului, pledând pentru eleganță, echilibru, rezervă și înțelepciune.

 

În partea a doua a întâlnirii, tânărul avocat craiovean Paul Nedelcu a făcut o succintă prezentare a lucrării publicate, "Descentralizarea. Studiu comparativ", iar rectorul Universității din Craiova, domnul Dan Claudiu Dănișor, a subliniat curajul autorului, care a abordat o temă inedită și sensibilă, asupra căreia s-au aplecat puțini autori în doctrina juridică românească.

 

Nu în ultimul rând, toți participanții la eveniment au primit câte un exemplar al celui mai recent număr al revistei "Iustitia", editată de Baroul Dolj, care oferă un conținut dens și captivant, așa cum cititorii săi, profesioniști ai dreptului, au fost obișnuiți.

 

Av. Dragoș Nicu

Consilier Baroul Dolj