Avocati / Asistenta judiciara din oficiu

Baroul Dolj - COMUNICAT privind atribuirea electonică a delegatiilor pentru asistența judiciară obligatorie (oficii)

Uniunea Națională a Barourilor din România

Baroul Dolj

Nr. 1082/03.07.2013

 

COMUNICAT

PRIVIND ATRIBUIREA ELECTONICĂ A

 DELEGATIILOR PENTRU ASISTENȚA JUDICIARĂ OBLIGATORIE (OFICII)

 

În conformitate cu Hotărârea Consiliului Baroului Dolj din data de 21.12.2012, începând cu data de 15 iulie 2013 se va schimba modalitatea de atribuire a oficiilor.

 

1.       CRITERII DE ATRIBUIRE:

a.       Criteriul principal de alocare va fi suma atribuită fiecărui avocat (are prioritate avocatul cu cea mai mică sumă atribuită )

b.      Avocatul căruia i se atribuie delegații din oficiu nu a depășit plafonul lunar (cuantumul total al sumelor atribuite în fiecare lună) în cuantum de 1500 lei  pentru avocați Stagiari și 2500 lei pentru avocați Definitivi;

c.       Sumele din delegaţiile „pierdute" nu sunt luate în calcul de algoritm; în caz de egalitate primează criteriul alfabetic;

d.      Nu se vor aloca delegaţii indiferent de modul (LR, UTM, UVM şi UVA) pentru zilele şi instanţele pentru care avocatul a introdus înregistrări în Agenda de excepţii (avocatul va putea introduce din contul avocatului de pe site-ul baroului zilele în care nu poate furniza servicii de asistenţă juridică din oficiu);

e.      Delegaţiile eliberate pentru Secţii şi Posturi de poliţie, Judecătoria Craiova şi Parchetul Judecătoriei Craiova, avocaţii stagiari au prioritate faţă de avocaţii definitivi.

f.        Avocatul nu se află în perioada în care i-a fost aplicată o sancţiune de suspendare a dreptului de a primi delegaţii din oficiu;

g.       Avocatul nu trebuie să aibă restanţe mai mari de două luni la plata cotelor către Baroul Dolj şi Filiala Dolj a CAA.

 

2.       MODUL DE ATRIBUIRE

a.       Delegaţiile din oficiu „LA RÂND" vor fi alocate electronic după următorul program:

         i.      Stagiari: în fiecare zi de Marţi şi Vineri, începând cu ora 12.00

         ii.      Definitivi: în fiecare zi de Marţi şi Vineri, începând cu ora 13.00

         Notă: Alocarea delegaţiilor La Rând va crea posibilitatea avocaţilor de a verifica direct în Contul Avocatului dacă le-au fost alocate delegaţii din oficiu.

b.      Avocaţii cărora le-au fost atribuite delegaţii din oficiu au obligaţia de a le ridica (personal sau prin mandatar) în maxim 24 de ore. Vor putea fi introduse în sistem observaţii cu privire la confirmările telefonice furnizate operatorilor (confirmarea se bifează cu data zilei respective).

c.       Delegaţiile care nu sunt ridicate sau confirmate după expirarea termenului de 24 de ore vor fi realocate

 

3.       AGENDA DE EXCEPŢII

a.       În vederea compatibilizării procedurii de alocare cu agenda (calendarul) individual al fiecărui avocat aplicaţia va crea posibilitatea ca avocaţii să introducă în sistem, pentru maxim 45 de zile înainte, zile şi instanţe(parchete, etc.) la care, în principiu, nu se poate prezenta pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică din oficiu.

b.      Practic, în Contul Avocatului va exista posibilitatea ca fiecare avocat să introducă într-o listă zile şi în cadrul acestora instanţe(parchete, etc.) când şi la care nu este disponibil pentru a furniza asistenţă judiciară din oficiu. (Ex1. Dacă avocatul nu este în Craiova peste X de zile, în ziua Z, va introduce această excepţie în aplicaţie pentru a nu-i fi alocate delegaţii din oficiu în ziua respectivă).

c.       Model de AGENDĂ DE EXCEPŢII:

Ziua

JC*

TD*

CA*

PJC*

PTD*

PCA*

DIICOT*

DNA

POLIŢIE

CRAIOVA

(IPJ, 6scţ de pol, BCCO)

POSTURI de pol. judeţene

Bifează toate

15.02.2013

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

X

18.02.2013

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

(adaugă înregistrare nouă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legendă: JC (Judecătoria Craiova), TD (Tribunalul Dolj), CA (Curtea de Apel Craiova), PJC (Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova), PTD (Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj), PCA (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova), DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie).

d.      Prima perioada in care avocatul poate introduce în cont agenda de excepții(zile și instanțe cind nu dorește să i se atribuie delegatii) este 5-15 iulie 2013

e.      Algoritmul de atribuire a delegaţiilor va ţine cont de condiţiile introduse de către avocat în tabela „Agendă de excepţii".

 

4.        MODUL SANCŢIUNI

a.       Avertismentele pot fi aplicate pentru următoarele abateri:

         i.      Delegaţia alocată La Rând nu este fi ridicată de către avocatul căruia i-a fost eliberată (personal sau prin reprezentant) în termen de 24 de ore de la momentul atribuirii;

         ii.      Avocatul a primit delegaţie din oficiu dar nu s-a prezentat la termenul indicat.

b.      Abaterile sunt constatate după considerarea situaţiei de fapt de către Decanul Baroului Dolj pe baza referatului operatorului. Operatorul este obligat să întocmească referat în toate cazurile susceptibile de angajare a răspunderii avocaţilor.

c.       Sancţiunile constau în:

         i.      Primul avertisment - suspendarea dreptului de a primi delegaţii din oficiu pentru o perioadă de 30 de zile.

         ii.      Al doilea avertisment - suspendarea dreptului de a primi delegaţii din oficiu pentru o perioadă de 3 luni.

         iii.      Al treilea avertisment - suspendarea dreptului de a primi delegaţii din oficiu pentru o perioadă de 12 luni.

 

Prof.Univ.Dr

Avocat

ION TURCULEANU

Decanul Baroului Dolj