Noutati / Stiri

17 Ianuarie 2013

Fost Avocat General: Un nou sistem de educatie în științe juridice este necesar

 

Luís Miguel Poiares Maduro nu are nevoie de nici un fel de discurs introductiv caci cariera sa profesionala si talentele sale speciale vorbesc de la sine. Am atasat aici trei video-linkuri care arata trei dintre pasiunile si interesele d-lui Maduro: Uniunea Europeana & globalizarea, sistemul de educatie universitar, in general, si predarea stiintelor juridice, ca si caz particular.

 

Primul video arata faptul ca Uniunea Europeana nu poate fi intemeiata in mod exclusiv pe "ratiune". adica pe exercitiul administrativ. Mixul perfect intre pasiune si ratiune, intre politica si tehnocratie este, desigur, greu de obtinut, insa aceasta dificultate este o provocare care nu poate fi evitata caci face parte deja din realitatea actuala a relatiilor internationale (Video 1).

 

Internetul a revolutionat intreaga noastra existenta inclusiv modul in care beneficiem de accesul la educatie universitara (Video 2). Ben Hammersley, membru al Comisiei Europene, exprima in acest scurt video o parere critica la adresa educatiei universitare clasice, care a devenit un fel de Kindergarten pentru tinerii de 18-25 ani. La un moment dat (10:32), Ben H. spune ca ne trimitem copiii de 3-5 ani la gradinita ca sa putem merge la munca si societatea trimite tinerii la universitate ca sa-i tina departe de piata fortei de munca (si astfel de somaj) timp de 3-4 ani. Daca este vorba doar de a obtine o diploma si astfel bifa o casuta intr-o lista de control, ar fi mai eficient, pentru acesti tineri si pentru societate, ca acestia sa aibe posibilitatea de a invata in mod practic profesia respectiva si simultan sa studieze online.

 

In cel de al treilea video, Miguel Maduro discuta provocarile cu care se confrunta educatia universitara in domeniul stiintelor juridice. Nu este suficient sa adaugam noi materii in curriculum, ci modul de abordare si predare trebuie adaptat la noile realitati (Video 3).

 

Emanuela MATEI

Articol preluat Juridice.ro

Vila Themis

Afalti mai multe despre vila baroului Dolj.