Noutati / Stiri

19 Martie 2013

CEDO. Condamnarea pirateriei informatice

 

În data de 13 martie 2013, CEDO a facut publică decizia de inadmisibilitate pronunţată în Cauza Neij and Sunde Kolmisoppi vs. Suedia. Cazul de la Curtea Europeană a avut la bază cererile făcute de doi dintre cofondatorii site-ului Pirate Bay si anume, Fredrik Neij si Peter Sunde Kolmisoppi. Aceştia, alături de alte doua persoane, au fost implicaţi în reţeaua de transfer de fişiere online Pirate Bay şi au fost condamnaţi la un an de închisoare, fiind obligaţi la plata a 3,6 milioane de dolari pentru încălcarea drepturilor de copyright.

Premisa care a stat la baza tezei prezentate în faţa CEDO a fost scopul site-ului de a facilita schimbul datelor pe internet, în viziunea acestora, raspunderea pentru schimbul ilegal de material protejat de copy-right revenind utilizatorilor si nu deţinatorilor site-lui. Aşadar, invocand prevederile art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, condamnarea fondatorilor site-lui reprezenta o violare a libertaţii lor de exprimare.

După lungi dezbateri bazate pe problema balanţei existente între dreptul de exprimare - schimbul de informaţii - protejarea drepturilor de autor, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că exista o intruziune în libertatea de exprimare, în consecinţă condamnarea lui Neij şi Kolmisoppi este legală.

 

Juridice.ro

Vila Themis

Afalti mai multe despre vila baroului Dolj.