Noutati / Stiri

13 Octombrie 2014

Comunicatul Consiliului Baroul Satu Mare din 9 octombrie 2014, în urma protestului corpului avocatilor din Baroul Satu Mare

Comunicatul emis de Consiliul Baroului Satu Mare întrunit în şedinţa extraordinară din data de 9 octombrie 2014, în urma protestului corpului avocatilor din Baroul Satu Mare, declanşat prin Hotarârea nr. 1/A adoptată de către adunarea generală extraordinară din data de 30 septembrie 2014.

 

C O M U N I C A T

 

CONSILIUL BAROULUI SATU MARE intrunit in sedinta extraordinara din data de 9 oct. 2014, in urma protestului corpului avocatilor din Baroul Satu Mare, declansat prin Hotarira nr. 1/A adoptata de catre adunarea generala extraordinara din data de 30 septembrie 2014 :

 

Ia act si apreciaza sustinerea exprimata fata de prostestul avocatilor satmareni de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, de catre reprezentantii barourilor din tara si de catre confratii avocati care si-au exprimat solidaritatea, apreciind ca problemele, ce au determinat adoptarea unei asemenea masuri exceptionale, urmaresc respectarea dreptului constitutional la aparare, in slujba caruia se afla intregul corp al avocatilor din tara.

 

Prin protestul declansat de catre corpul avocatilor satmareni se urmareste respectarea, de catre autoritatile competente si de catre orice persoana, a prevederilor legale privind exercitarea dreptului constitutional la aparare, protecţia demnitatii si a titlului profesional de avocat.

 

Totodata Consiliul Baroului Satu Mare ia act si apreciaza pozitia exprimata fata de protestul avocatilor din cadrul Baroului Satu Mare in comunicatele emise de catre Judecatoria Satu Mare si Tribunalul Satu Mare, prin care s-a respectat dreptul la protest al corpului profesional al avocatilor si s-a decis instituirea unei colaborari in vederea eradicarii oricaror activitati de exercitare fara drept a profesiei de avocat de catre persoane care nu indeplinesc conditiile legale de a profesa activitatea de avocat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995, cu modificarile ulterioare.

 

Consiliul Baroului Satu Mare isi exprima surprinderea fata de lipsa unei reactii oficiale din partea parchetelor de pe raza judetului Satu Mare fata de acest protest.

 

Consiliul Baroului Satu Mare isi exprima nemultumirea fata de atitudinea Parchetului de pe linga Judecatoria Satu Mare care, pe de o parte, a inteles sa tergiverseze ani de zile solutionarea plingerilor adresate de Baroul Satu Mare privitor la exercitarea in mod repetat si fara drept a unor activitati specifice profesiei de avocat de catre persoane care nu au o asemenea calitate legal dobindita si pe de alta parte, a inteles sa adopte o atitudine de intimidare fata de corpul avocatilor, manifestata prin adresele emise catre Baroul Satu Mare pe parcursul protestului.

 

Consiliul Baroului Satu Mare asigura cetatenii si autoritatile publice de indeplinirea obligatiilor legale privitor la exercitarea si respectarea dreptului la aparare pe parcursul protestului.

 

Consiliul Baroului Satu Mare a decis convocarea unei noi adunari generale extraordinare a avocatilor din Baroul Satu Mare, in vederea analizarii pozitiilor manifestate de catre institutiile publice in urma protestului declansat si adoptarea unei hotarari de catre corpul de avocati al Baroului Satu Mare.

 

CONSILIUL BAROULUI SATU MARE

 

Satu Mare,

 

9 0ctombrie 2014

 

Vila Themis

Afalti mai multe despre vila baroului Dolj.