Avocatura.Com: Baroul Dolj spune lucrurilor pe nume la Congresul Avocaților. Interviu cu avocații Dragoș Nicu și Radu Marinescu, delegați ai Baroului Dolj la Congresul Avocaților 2016

Articol preluat de pe Avocatura.Com

 

Baroul Dolj spune lucrurilor pe nume la Congresul Avocaților - Radu Marinescu, consilier: "Avocatura se confruntă cu provocări. Se constată faptul că foarte multe «teritorii profesionale» au fost cucerite de către notari, de către executori judecătorești"

 

Foto1Avocații Baroului Dolj au venit la Congresul avocaților din 25 - 26 martie cu propuneri utile breslei, cu forțe noi, dar și cu speranța că vor fi adoptate decizii raționale, "favorabile pentru profesie". Avocatura.com a stat de vorbă cu avocații Dragoș Nicu și Radu Marinescu (consilieri ai Baroului Dolj), care ne-au prezentat propunerile înaintate participanților la Congres, dar și cum văd avocatura din 2016.

 

Avocatura.com: Vorbiți-mi, vă rog, despre propunerilor pe care le veți lansa la Congres.

 

Dragoș Nicu: În primul rând, discuțiile de la Adunarea Baroului Dolj s-au axat pe problemele legate de asistență judiciară, pe SAJ (Serviciul de Asistență Judiciară, n.r.). Acele probleme care se întâlnesc la toate instanțele din țară, de la cea mai mică instanță de provincie, până la Înalta Curte. Propunerile Baroului Dolj se referă la semnarea unui nou protocol SAJ, care să includă prevederi referitoare la majorarea onorariilor din oficiu, la eliminarea plafonului, la stabilirea unui plafon minim de 50% pentru situațiile în care se prezintă apărătorul ales și la introducerea curatelei în același protocol, care include onorarii din oficiu.

 

Avocatura.com: Ce sorți de izbândă credeți că vor avea aceste propuneri?

 

Dragoș Nicu: Cred că șansele sunt majore, pentru că sunt propuneri constructive și de bun simț și care, până la urmă, ajută la o organizare mai eficientă a serviciilor asistenței judiciare. 

 

Avocatura.com: Cât de motivaționale vi s-au părut discursurile de la începutul Congresului? 

 

Dragoș Nicu: Oricum, în momentul în care venim aici, suntem motivați. Ce vreau să spun este că e un Congres parcă mai liniștit decât în alți ani și, deși se spune că, de fapt, progresul este asigurat de controverse, probabil că anul acesta, cu această stare de liniște a avocaților, avem șanse mai bune să luăm niște decizii favorabile pentru profesie.

 

Foto2

 

Avocatura.com: Cum vedeți tema de anul acesta, "Apărarea apărării"?

 

Radu Marinescu: Baroul Dolj a considerat întotdeauna că e o temă utilă și una importantă pentru că, într-adevăr, avocatura se confruntă, în momentul de față, cu foarte multe provocări, atât în interiorul profesiei, cât și în afara ei. Se constată faptul că foarte multe "teritorii profesionale" au fost cucerite de către notari, de către executori judecătorești, astfel încât, avocații deși cred în pluridisciplinalitate și în conlucrarea cu alte profesii, sunt preocupați în același timp să-și conserve și să-și dezvolte piețele profesionale.

 

În egală măsură, avocatura, apreciază Baroul Dolj, trebuie să fie protejată și față de situațiile conflictuale cu magistrații. Sunt multe ipoteze în care avocații intră în conflict cu judecători sau cu procurori. Conlucrăm bine cu instituțiile judiciare, apreciez eu, dar în același timp trebuie luată atitudine atunci când există o intruziune nejustificată în sfera avocaților. Eu cred că este o temă de actualitate, și Baroul Dolj poate avea o contribuție importantă în susținerea acestei "apărări a apărării". 

 

Avocatura.com: Cum preconizați că se va prezenta avocatura în 2016, față de cea din 2015?

 

Radu Marinescu: Dacă ar fi să analizăm concluziile din raportul Consiliului UNBR, s-ar aprecia că suntem într-un moment destul de delicat al avocaturii, care ne oferă și perspective optimiste, dar și o doză de pesimism. 

 

Avocatura.com: De ce?

 

Radu Marinescu: Pentru că, în primul rând, se constată în raportul Consiliului UNBR, în ultimii ani, cea mai gravă pauperizare profesională. Ceea ce pe noi, la Baroul Dolj, ne conduce la ideea necesității de a proteja, în primul rând, tinerii avocați - avocații începători. În acest sens, noi îi susținem și sprijinim anumite propuneri care s-au făcut pentru a se reforma sistemul de contribuții cu privire la stagiari. De asemenea,îi sprijinim și pe coordonata pregătirii profesionale etc.

 

Pe de altă parte, dincolo de componenta economică, apare cea pe care am amintit-o, a intruziunii în sfera profesională a avocaților a altor profesii, ceea ce înseamnă că avocatul trebuie să caute să se redefinească, să identificie piețe noi. De aceea spun că este un moment dificil, dar este și un moment interesant în care noi, delegații la Congres, putem veni cu soluții care să profite tuturor colegilor.

 

Foto3