De ziua lor profesională, membrii Consiliului Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova au protestat în fața Penitenciarului nr.13, împotriva practicilor de intimidare a avocaților

Membrii Consiliului Uniunii Avocaţilor au marcat, duminică, 9 septembrie, ziua lor profesională printr-o acţiune de protest la Penitenciarul nr. 13, în semn de opunere faţă de practicile de intimidare și maltratare a avocaților şi încălcare a drepturilor clienților, acțiuni, care, în ultimul timp, spun ei, s-au întețit. Membrii Consiliului Uniunii Avocaților au chemat breasla, printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare, să „se solidarizeze în rezistenţa împotriva practicilor de intimidare şi maltratare a avocaţilor”. „Doar pe această cale vocea avocaţilor în procesul penal şi civil va fi auzită”, se menționează în mesajul de felicitare, adresat avocaților, cu ocazia sărbătorii profesionale!

Amintim că recent avocații omului de afaceri Veaceslav Platon au fost agresați fizic, în incinta Penitenciarului nr. 13, de către angajați ai detașamentului cu destinație specială „Pantera”. Ei se aflau la o întrevedere cu clientul lor și au cerut administrației penitenciarului să-i acorde asistență medicală, pentru că el avea leziuni vizibile pe tot corpul și acuza că a fost torturat în celulă. Avocații susțin că acțiunile administrației penitenciarului constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, dar și o ingerință brutală în activitatea de avocat. La o zi de la cele întâmplate, Administrația Națională a Penitenciarelor a calificat, într-o declarație publică, acțiunile deținutului Platon și ale avocaților săi, drept provocări la adresa sistemului penitenciar.  

În luna iunie curent, membrii Uniunii Avocaților din Moldova, au protestat în fața sediului Curții de Apel Chișinău, împotriva aplicării excesive de către judecători a arestului ca formă de măsură preventivă. Protestul avocaţilor a fost anunțat ca o reacţie la perpetuarea de către procurori şi instanţele de judecată a aplicării prezumpţiei de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acţiunilor de urmărire penală şi de judecare a cauzelor în instanţele de fond.

Sursa: https://anticoruptie.md/ro/stiri/de-ziua-lor-profesionala-membrii-consiliului-uniunii-avocatilor-au-protestat-in-fata-penitenciarului-nr13-impotriva-practicilor-de-intimidare-a-avocatilor