14 iunie 2011
Discursul Ministrului Justiţiei, domnul Cătălin Marian Predoiu, susţinut la Congresul Avocaţilor din 10 iunie 2011, Bucureşti
Discursul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinut la Congresul Avocaţilor
din 10 iunie 2011, Bucureşti
Domnule Preşedinte,
Doamnelor şi domnilor,
Sunt onorat să mă aflu din nou în faţa dumneavoastră.
Aş dori să încep prin a vă mulţumi în mod particular, pentru contribuţia dumneavoastră la buna desfăşurare a actului de justiţie, prin activitatea profesională pe care o desfăşuraţi zi de zi şi pentru sprijinul acordat Ministerului Justiţiei în pregătirea implementării noilor Coduri fundamentale ale României.
Este o provocare să captezi atenţia unui congres electoral. Orice ai spune, nu faci decât să creşti nerăbdarea auditoriului de a trece la fapte electorale.
De aceea, am încercat să îmi adaptez discursul la particularităţile acestui congres.
În plus, este pentru mine, ca şi pentru mulţi dintre dumneavoastră, primul congres fără Victor Anagnoste.
Întâmplător sau nu, dispariţia Preşedintelui de Onoare Victor Anagnoste a încheiat o epocă pentru profesia de avocat. Epoca renaşterii în libertate, a reorganizării şi creşterii instituţionale. O epocă începută în 1990, conturată mai clar în 2005, odată cu adoptarea legii de organizare a profesiei.
Ce epocă începe odată cu acest Congres electoral? Depinde de alegerile dumneavoastră.
Am să vorbesc şi eu despre alegeri, dar nu despre cele pe care urmează să le ţineţi astăzi. Am să vorbesc despre alegerile de după alegeri. Cel puţin, despre câteva dintre acestea.
Aveţi de ales, spre exemplu, între soluţii tehnice cum ar fi:
- diversificarea şi liberalizarea şi mai mult a formelor de practică sau, dimpotrivă, menţinerea unui status quo;
- clarificarea problemei publicităţii sau menţinerea confuziei de facto privind modurile în care regulile sunt implementate;
- menţinerea unei structuri a Uniunii cu unele barouri aproape nefuncţionale, sau concentrarea barourilor mici în barouri mai puternice;
- menţinerea disciplinei profesionale în sistem închis, în cadrul profesiei, sau deschiderea către societatea civilă, după modelul britanic.
Aveţi, de asemenea, de făcut o serie de alegeri în plan strategic. Spre exemplu, modul în care vă raportaţi la reforma sistemului judiciar, implicându-vă, cum aţi făcut foarte bine în legătură cu implementarea Codurilor, sau rămânând doar obiect al măsurilor de reformă.
O altă alegere strategică este legată de combaterea avocaturii nelegale. Puteţi ajuta statul să desfăşoare acest demers legitim, printr-o conduită instituţională adecvată, sau puteţi alege să daţi apă la moară celor care doresc să menţină confuzia.
Cele mai importante alegeri sunt însă în plan axiologic.
Comisarul european Cecilia Malmström spunea în urmă cu câteva zile că fenomenul corupţiei afectează toate statele membre, în grade diferite. Adăuga faptul că 4 din 5 cetăţeni europeni consideră corupţia un flagel care afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor. Combaterea corupţiei este o provocare socială, politică şi economică.
Aş adăuga faptul că este şi o provocare profesională. Profesiile juridice pot da un sprijin eficient statului în combaterea corupţiei, prin menţinerea integrităţii profesionale în rândul profesiei.
O altă alegere axiologică este legată de consolidarea statului de drept. Profesia de avocat poate contribui substanţial la respectul regulii de drept şi prin aceasta la consolidarea statului de drept.
În faţa unui congres precedent, un fost preşedinte al International Bar Association spunea că avocatul este în contact permanent cu cetăţenii şi poate contribui la diseminarea respectului regulii de drept.
Într-adevăr, cetăţeanul poate pleca din cabinetul avocatului cu respect pentru regula de drept, sau dimpotrivă.
Iată deci câteva dintre alegerile pe care trebuie să le faceţi în următorii ani.
Îmi exprim convingerea că veţi şti să alegeţi echipa care să conducă mai departe profesia spre aceste noi orizonturi şi provocări, aşa cum echipele precedente au ştiut, imediat după 1990, să aşeze profesia pe un drum firesc, al libertăţii şi dezvoltării.
Vă urez succes !
Cătălin Predoiu
Ministrul Justiţiei