Premiul 'Balanţa de Cristal'

[23/01/09] - Strasbourg: Din 2005, Consiliul Europei si Comisia Europeana organizeaza un concurs pentru a descoperi si a evidentia practici inovante si eficiente in materia organizarii tribunalelor sau aplicarii procedurilor judiciare, realizate in cadrul jurisdictiilor din Europa (de exemplu: initiativa unui/unei presedinte de tribunal, de grefa, de barou), care merita sa fie adusa in atentia decidentilor publici si a comunitatii judiciare pentru a ameliora functionarea serviciului public din justitie. Premiul este decernat alternativ in materie civila si penala de un juriu compus din practicieni ai dreptului european.

Ultima editie a premiului a fost organizata in 2008, iar Balanta de Cristal a fost decernata cu ocazia Zilei Europene a Justitiei Civile sarbatorite in Catana (Italia). Urmatoarea editie a acestui premiu va avea loc in 2010.

Pentru prima data in 2009 va fi decernata Balanta de Cristal pentru Justitia Penala. Pentru a putea participa la competitie, initiativele trebuie prezentate de un tribunal, minister public, barou, asociatie profesionala din domeniul justitiei, o administratie penitenciara sau de probatiune sau orica alta instanta competenta in materie de justitie penala dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Consiliului Europei. Candidaturile pentru editia din 2009 trebuie transmise inainte de 1 martie 2009 si trebuie sa indeplineasca criteriile expuse in regulamentul concursului: http://www.coe.int/t/dg1/legalcooperation/cepej/events/EDCJ/Cristal/2009Reglement_en.pdf
Formularul de candidatura: http://www.coe.int/t/dg1/legalcooperation/cepej/Source/2009PenalEntryform_en.doc

Premiul si trei mentiuni speciale vor fi decernate in timpul sedintei plenare a Forumului Justitiei care va avea loc la Bruxelles la sfarsitul primului semestru din 2009.