Prima participare a Facultății de Drept din Craiova la ICC MEDIATION COMPETITION, Paris 2017

Echipa de studenți ai Facultății de Drept din Craiova formată din Andra Camelia Ionescu (Anul III) și Robert Florin Grigorie (Anul IV) a reprezentat România alături de echipa Facultății de Drept din București în perioada 3-8 februarie 2017 la cea de-a XII-a ediție a ”ICC Mediation Competition”, cel mai mare eveniment anual organizat de Camera Internațională de Comerț (ICC) din Paris.

La competiție au participat 228 de studenți – viitori avocați, manageri sau mediatori – reprezentând 65 de universități din 33 de țări, care au rezolvat prin mediere dispute internaționale complexe de afaceri în sesiuni facilitate de 130 din cei mai buni mediatori din lume, dezvoltând astfel legăturile dintre două generații cu rol esențial în dezvoltarea sustenabilă a medierii și a metodelor ADR (Alternative Dispute Resolution) – utilizatori și practicieni actuali și viitori ai medierii.

Studenții au fost însoțiți de 94 de antrenori, printre care și Constantin-Adi Gavrilă, mediator dr., director de programe în cadrul Baroului Dolj și coordonator al Campusului de Mediere din cadrul Facultății de Drept a Universității din Craiova. Un număr de 10-15 studenți participă voluntar la cursurile Campusului de Mediere care se desfășoară în limba engleză și care au un caracter preponderent practic. În plus față de cursurile Campusului de Mediere, domnul Gavrilă alături de o echipă formată din profesori universitari, avocați, mediatori și oameni de afaceri au asigurat pregătirea suplimentară a echipei începând cu luna octombrie 2016.

Reprezentând pentru prima dată Facultatea de Drept a Universității din Craiova la această prestigioasă competiție, echipa noastră a întâlnit în rundele preliminare echipe din Ungaria, India, SUA și Liban, ale unor universități în a căror programă medierea și metodele alternative de soluționare a disputelor au vechime îndelungată, toate aceste echipe având astfel experiență internațională de foarte mulți ani la ICC Mediation Competition și alte evenimente de profil.

Chiar dacă Facultatea de Drept din Craiova a participat pentru prima dată la această competiție, calitatea echipei noastre nu a trecut neobservată, câștigând sesiunea cu Universitatea din Florida, reprezentanta țării care a reinventat conceptul modern de mediere, terminând la egalitate cu echipa din India.

Competiția a fost susținută de sponsori precum KPMG, Clifford Chance, Baroul Paris, CEDR sau JAMS, care au arătat că popularitatea medierii, ca un instrument de soluționare a disputelor comerciale, este într-un vizibilă creștere, fapt probat incusiv de interesul mediului academic internațional pentru studiul și practica medierii, utilizarea clauzelor ADR (mediere, arbitraj, ”med-arb”, ”arb-med”) în contractele comerciale și introducerea acestor mecanisme în legislația țărilor din toată lumea.

Finala, care s-a desfășurat în fața a 500 de participanți la amfiteatrul ”Casei” Baroului (Maison du Barreau) situată lângă Catedrala Notre-Dame din Paris, a fost câștigată de College of Law and Business din Israel în fața V. M. Salgaocar College of Law Goa, Goa University din India.

În același timp, toți studenții care au participat sunt câștigători, având în vedere că au avut oportunitatea unică de a se întâlni cu practicieni și colegi din toată lumea. Astfel, au conștientizat rolul și importanța medierii, ca mijloc de realizare a negocierii bazate pe interese, așa este descris și best-sellerul din domeniu ”Getting to Yes - Negotiating Agreement Without Giving In” (Roger Fisher, William Ury și Bruce Patton, Editura Penguin, a doua ediție, 1991).

Studenții Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova au afirmat că participarea la acest eveniment a fost pentru ei una din cele mai importante experiențe universitare, care le-a arătat că medierea nu oferă doar opțiunea unui mecanism care poate fi utilizat pentru rezolvarea conflictelor de afaceri, ci și oportunitatea unei cariere profesionale cu potențial în viitor.

În final, rămâne prima participare oltenească la acest prestigios eveniment internațional, speranța că această participare nu va deveni un eveniment singular și oportunitatea Facultății de Drept de a încorpora în continuare studiul medierii și al metodelor alternative de soluționare a conflictelor.

Galerie foto: https://goo.gl/photos/PU6e2NZ1Av7CU9EG6