Rolul crucial al avocaților în ceea ce privește buna funcționare a justiției și statul de drept


Președintele CCBE 2013: „Avocații joacă un rol crucial în ceea ce privește buna funcționare a justiției și statul de drept"

Ultimul buletin de știri oferit de CCBE transmite mesajul președintelui în funcție, prezintă luarea de poziții în anumite domenii, activitățile ce se vor desfășura în acest an dar și pe laureatul Premiului pentru Drepturile Omului 2012 - avocatul belorus Pavel Sapelko, premiu oferit de Consiliul Barourilor Europene.

Evangelos Tsouroulis (Grecia), ales în sesiunea plenară din noiembrie 2012 pentru a ocupa președinția Consiliului Barourilor Europene pentru anul 2013, intrat în exercițiul funcției la 1 ianuare 2013, a transmis un mesaj prin care invită la perseverență și optimism pentru a se putea depăși actuala criză economică și instuțională pe care o traversăm. Prioritățile acestuia privesc: drepturile si libertățile fundamentale ale cetățenilor prin respectarea principiilor democrației și a statului de drept, o mai bună comunicare între UE și autoritățile naționale pentru a-i putea convinge și pe unii și pe alții că „avocații joacă un rol crucial atât în probleme ce țin de economie dar și în ceea ce privește buna funcționare a justiției și a statului de drept", continuarea consultărilor pentru directivele privitoare la profesia de avocat, avându-se în vedere necesitatea acesteia în societate dar, și o mai bună cooperare la nivel instituțional cu Curtea Europeană de Justiție și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Printre proiectele de anul acesta se numără și cele care privesc probleme care țin de spălarea banilor, în acest sens avându-se în vedere realizarea unui proiect de directivă care va fi trimis spre dezbatere Direcției Generale de Afaceri Interne în luna februarie a acestui an.

Tot în materie penală este avut în vedere modul în care se comportă discuția la nivelul instituțiior europene (Consiliul, Parlamentul și Comisia) cu privire la dreptul de acces la un avocat și de a comunica în cazul arestării dar și în ceea ce privește propunerea legislativă care vizează instituirea unui procuror european care să aibă competența de a urmări fraudele comise împtriva Uniunii.

De asemenea CCBE va susține programe europene de formare a profesioniștilor dreptului în materia drepturilor omului care se vor realiza prin intermediul Consiliului European.

Pavel Sapelko, cel care a primit din partea CCBE Premiul pentru Drepturile Omului, este cel care în perioada 2002-2003 a asigurat apărarea opozanților acuzați de atac la deminitatea președintelui Alexandru Lukașenko. A fost un susținător al campaniei împotriva pedepsei capitale-Bielorusia fiind unica țară din Europa care mai are încă în vigoare o astfel de măsură. În 2010 a fost ales în consiliul executiv al baroului din Minsk iar printre cei apărați de el s-au aflat și trei dintre cei mai importanți contestatari ai alegerilor prezidențiale de atunci. Asupra sa s-au exercitat presiuni din partea ministerului bielorus de justiție ca urmare a faptului că acesta și-a exprimat în media occidentală suspiciunile cu privire la relele tratamente la care era supus unul din clienții săi în arest. În martie 2011 a fost exclus din baroul Minsk, pierzându-si dreptul de a profesa ca avocat independent în Bielorusia.

În prezent, Pavel Sapelko este consultant la un centru de apărare a drepturilor omului -Viasna.
Autortățile refuză să îi ofere statutul de asociație cerut de lege, motiv pentru care Viasna este constrânsă la ilegalitate.

 

Anca ION

Articol preluat Juridice.ro