Trimiterea in judecata a inculpatilor Bota Pompiliu si Susan Lucian

 

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

COMUNICAT

 

Biroul pentru relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor BOTA POMPILIU şi SUSAN LUCIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de exercitare fără drept a unei profesii şi complicitate la această infracţiune - fapte aflate în concurs real - , respectiv de exercitare fără drept a unei profesii.

Din probele administrate în cauză a rezultat că începând cu anul 2002 inculpatul Bota Pompiliu a făcut demersuri de înfiinţare a două asociaţii, şi anume, „Bonis Potra" Deva şi „Figaro Potra" Alba Iulia, precum şi a unei filiale cu personalitate juridică, în judeţul Gorj, a celei din urmă asociaţii. Ulterior, prin hotărâri ale celor trei entităţi s-a dispus înfiinţarea de barouri, iar inculpatul Bota Pompiliu şi-a asumat calitatea de avocat, sens în care a acordat consultaţie juridică, asistenţă şi reprezentare la negociere, cereri excepţii ridicate în şedinţă publică, etc., cu încălcarea normelor legale în vigoare, fără a avea un drept valabil şi efectiv de a profesa avocatura, nefiind înscris în nici un barou sau tablou al avocaţilor.

În baza hotărârilor asociaţiilor non-profit menţionate au fost înfiinţate structuri asociative care au conferit membrilor lor calitatea de avocat. Fenomenul a debutat pe raza judeţului Hunedoara, prin iniţiativa inculpatului Bota Pompiliu, şi s-a întins ulterior la nivelul întregii ţări. Aceste structuri au fost auto-denumite barouri, însă ele nici nu s-au asociat cu şi nici nu s-au afiliat la cele deja existente, care purtau aceeaşi denumire.

În funcţie de modificările succesive ale legii, în actul de inculpare a fost analizată în mod diferit abordarea faptelor comise de inculpatul Bota Pompiliu, în decursul a două perioade distincte de timp, raportate la momentul de referinţă al intrării în vigoare a Legii nr. 255/2004, privind modificarea şi completarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Pe baza materialului probator s-a stabilit că activitatea desfăşurată de inculpatul Bota Pompiliu, în exercitarea profesiei de avocat intră în sfera ilicitului penal în perioada 26.06.2004 - decembrie 2006, perioadă în care acesta a asigurat consultanţă juridică, asistenţă şi reprezentare pentru un număr de 8 persoane.

În mod similar şi în aceeaşi perioadă, inculpatul Susan Lucian a desfăşurat activităţi specifice calităţii de avocat pentru un număr de mai multe persoane. Aceasta în condiţiile în care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 255/2004, legiuitorul a înţeles să impună existenţa la nivelul întregii ţări a unei singure structuri care să aibă ca obiect de activitate desfăşurarea în cadru organizat a calităţii de avocat, structură cu denumirea de Uniunea Naţională a Barourilor din România, şi a unui singur barou la nivelul fiecărui judeţ cu denumirea judeţului respectiv.

De asemenea, având în vedere fenomenul creat în urma apariţiei barourilor paralele „Bota", legiuitorul a înţeles să incrimineze ca infracţiuni „exercitarea oricăror activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat şi prevăzută la articolul 3 din Legea 51/1995 republicată, de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou.

Având în vedere că cei doi inculpaţi au încălcat prevederile menţionate s-a dispus trimiterea acestora în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii şi respectiv complicitate la această infracţiune.

Prin acelaşi act de inculpare s-a dispus disjungerea cauzei faţă de persoanele din cadrul asociaţiilor constituite de inculpatul Bota Pompiliu, care au acţionat în aceleaşi condiţii pe raza mai multor judeţe din ţară şi declinarea competenţei de cercetare a acestora în favoarea parchetelor de pe lângă judecătoriile corespunzătoare competenţei teritoriale.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Judecătoria Deva.

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA