Baroul Dolj - Conferința INDEPENDENȚA AVOCAȚILOR - Cum a fost

Sâmbătă, 6 mai 2017, în Aula Magna a Facultății de Drept a avut loc Conferința ”Independența Avocaților” organizată de Baroul Dolj în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), Facultatea de Drept a Universității din Craiova și Centrul Teritorial Craiova al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA).

La acest eveniment au participat avocați și invitați din Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia, Serbia și România.

Primul mesaj al conferinței, a venit din partea domnului avocat Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj, care, înainte de toate, a mulțumit participanților și invitaților, conturând totodată cadrul general al evenimentului, prin sublinierea rolului fundamental pe care independența avocaților îl are pentru statul de drept și pentru orice sistem judiciar funcțional.

În continuare, au adresat cuvinte de bun venit domnul Sevastian Cercel, Decanul Facultății de Drept din Craiona, doamna avocat Stanca Gidro, Președinte al Comisiei Barourilor de Est din cadrul Federației Barourilor Europene și domnul Charles Kaufhold, secretar general al Federației Barourilor Europene.

După ce domnul Christoph Munz, trezorierul FBE și vicepreședintele Comisiei Barourilor de Est a FBE, a vorbit în primul panel despre independența barourilor și relația lor cu autoritățile publice, domnul Nikolaos Valergakis, decanul Baroului Salonic, a prezentat impactul taxării înalte asupra avocaților și independenței lor.

Decanul Facultății de Drept București, domnul profesor Flavius Baias, a vorbit în continuare despre independența avocaților și admiterea în profesia de avocat. La finalul primului panel a fost prezentată tema ”Independența Barourilor” de către decanul baroului Vidin, domnul avocat Kiril Gruev.

Al doilea panel a debutat cu prezentarea temei ”Avocatul și Internetul” de către domnul avocat Dan Oancea, membru în Consiliul UNBR, după care domnul Mariusz Maciejewski, președintele Comitetului de Dezvoltare Profesională din cadrul Baroului Varșovia, a vorbit despre practica modernă a avocaturii prin utilizarea medierii în cauzele de afaceri.

Domnul avocat Traian Briciu, vicepreședintele UNBR și directorul INPPA, a vorbit despre independența avocatului față de client, iar domnul avocat Emanoil Ploșniță, decanul Baroului Chișinău, a vorbit despre asigurarea independenței avocatului prin standarde profesionale și etice.

Înainte de formularea concluziilor de către domnul decan Lucian Bernd Săuleanu, au luat cuvântul doamna Biljana Drazevic, decanul Baroului Zajecar și domnul Fatmir Braka, decanul Baroului Tirana, care au vorbit despre provocările pentru independența avocatului.