24 aprilie 2012
Campionatul National de Fotbal al Avocatilor – Craiova, 2012 – Cum a fost
Prima ediție a Campionatului Național de Fotbal al Avocaților, organizat de Baroul Dolj, a luat sfârșit. Au fost facute ierarhii, au fost acordate premii. Acum, robele au luat din nou locul echipamentelor sportive și simțim cu fiecare zi cum febra musculară ne trece, încet-încet. Straniu, parca simțim un ușor regret din cauza asta!
Au fost câteva zile poate puțin obositoare, dar care ne-au adus tuturor participanților un premiu comun: amintiri, prieteni noi și, mai ales, ideea că primul pas a fost făcut. Urmează să vedem cine se va încumeta să organizeze a doua ediție a acestui Campionat, pentru că nu va fi ușor.
În Baroul Dolj s-a muncit mult pentru acest turneu.
Arbitrii au fost aduși de la A.J.F. Dolj, datorită colegilor noștri, Bogdan Oane și Sebastian Petrică. La toate meciurile am avut asigurată asistență medicală, aspect de care s-a ocupat Mihai Popescu, membru în Consiliul Baroului Dolj și președinte al Asociației Tinerilor Avocați. Colegii noștri, Tudor Belu și Cosmin Stăncuț, funcționarii baroului Alin Bădița și Laurențiu Vâlceanu, precum și un vechi prieten, Răzvan Ghiță, au fost observatorii oficiali ai celor două zile de confruntări sportive. Alin Bădița și Adi Gavrilă, ambii de la departamentul IT al Baroului Dolj, s-au ocupat de logistică și promovare, iar Răzvan Socoteanu, cel mai tânăr membru al Consiliului Baroului Dolj, a organizat marele banchet de la finalul competiției. Cât despre Dragoș Nicu, acesta a stabilit programul competiției, a închiriat terenurile de joc, a asigurat filmarea evenimentului și confecționarea premiilor și cadourilor, a fost omul de legatură cu liderii tuturor echipelor înscrise dar, în același timp, a îndeplinit și atribuții de "ofițer de presă".
Sper că nu am uitat pe nimeni. Fotbalul se câștigă în echipă, dar se și organizează la fel.
Iar un paragraf separat trebuie rezervat Decanului Baroului Dolj, dl. prof. univ. dr. Ion Turculeanu. Cum poate puțini ar fi făcut în locul lui, și-a impus singur sarcini în echipă de organizare, și le-a dus la bun sfârșit (a facilitat contactul cu un mare producator de bere din România, care a devenit partenerul competiției, precum și cu o firmă de catering, prezentă la terenurile de joc; a contribuit la reflectarea competiției în mass-media, l-a adus pe marele Sorin Cârțu la finala Campionatului, pentru a da lovitura de începere și a acorda premiile, etc.). Dincolo de toate acestea, însă, fara susținerea și pasiunea Decanului nostru, turneul nu ar fi reușit.
Rândurile de mai sus au fost destinate în primul rând acelor colegi care se vor încumeta să organizeze a doua ediție a Campionatului. Ei trebuie, înainte de orice, să sudeze o echipă și să aibă susținerea totală a conducerii baroului lor, pentru că, la urma urmei, nici măcar nu e vorba de fotbal, ci de întâlnirea a 150 de avocați, de pe tot cuprinsul țării.
Pentru amatorii de statistici, facem public, totuși, și clasamentul final:
Locul 11 a fost ocupat de echipa Baroului Brăila, condusă de Cristian Chirilă, o echipă inimoasă, prima înscrisă la Campionatul Național!
Pe locul 10 s-a clasat echipa Aradului, condusă de Dan Iovănaș. Probabil echipa cu cea mai ridicată medie de vârstă, dar care a cules aprecierile participanților. Printre componenți, Roland Balaj, cel care a primit Trofeul Fair-Play, dându-ne tuturor o mare lecție despre ce înseamnă, de fapt, victoria.
Vechii noștri prieteni, gorjenii lui Alin Mărgarit Bădița și Constantin Groza, au ocupat doar locul 9, dar, ca întotdeauna, s-au dovedit campionii petrecerii. Suporterul de lux al gorjenilor a fost Decanul Baroului Gorj, dl. av. Florin Homescu.
Ultima echipă înscrisă în competiție, cea a Baroului București, coordonată de Mihai Ciobanu, a ocupat locul 8. Lotului valoros al bucureștenilor i-a lipsit doar omogenitatea pentru a urca în clasament, dar nu putem să nu îl amintim măcar pe portarul Dragoș Tăcăluță.
Surpriza competiției a constituit-o echipa Old-Boys a Baroului Dolj, care s-a clasat pe un nesperat loc 7. Jucătorii lui Cristi Zarzără au privit fotbalul ca pe o distracție, iar atitudinea relaxată i-a ajutat să depășească echipe mai bine cotate.
Odinioară cea mai puternică echipa din Oltenia, Baroul Olt platește tribut trecerii anilor. Baieții lui Ion Vespescu au ocupat locul 6, ratând la golaveraj calificarea în semifinale. Prezent în tribune, Decanul Baroului Olt, dl. av. Mihăiță Bubatu, a promis că echipa olteană se va revanșa la urmatoarele ediții.
Pe poziția a 5-a a urcat Baroul Suceava. Bucovinenii lui Ovidiu Apetrei au parcurs cea mai mare distanță până la Craiova, dar a meritat, nu? Un salut fratern de la Craiova!
Colegii din Giurgiu, conduși de Lucian Copoiu, au ocupat locul 4, dar au toate motivele să se considere ghinioniștii turneului. Un program infernal al meciurilor, în urma reducerii numarului de participante, a oprit puternica echipă a Baroului Giurgiu din drumul spre podiumul Campionatului.
Medaliile de bronz au mers la Baroul Mehedinți, care a câștigat dramatic finala mică. Emil Pașolea, unul din cei mai buni jucători ai turneului, și-a remorcat efectiv echipa spre victorie și a fost remarcat din tribune chiar de Sorin Cârțu !
Baroul Alba a luat argintul. O echipă solidă, arțăgoasă în sensul bun al cuvântului și avându-l în atac pe bombardierul Răzvan Petru Mihăescu, cel mai bun marcator al competiției.
În sfârșit, prima campioană a României la competiția avocaților este echipa Baroului Dolj, pentru care au jucat: Mihai Pascu (premiul pentru cel mai bun portar), Bogdan Oane, Marian Lincă, Dragoș Nicu, Costinel Balaci, Sorin Giubalcă, Alexandru Florea (premiul pentru cel mai bun jucător), Leonardo Nică și Jean Nicolae Uncheșelu (procuror, jucător din afara profesiei, conform regulamentului).
Cine știe, poate Campionatul Național de Fotbal al Avocaților va deveni și un instrument de selecție pentru o echipa a U.N.B.R. la Eurolawyers sau Mundiavocat, dar asta rămâne de văzut.
La anul va fi rândul vostru, dragi prieteni!
Comitetul de organizare a Campionatului Național de Fotbal al Avocaților - Craiova, 2012