Comunicat de presa cu ocazia Zilei Europene a Avocatului

Baroul Dolj organizează joi, 25 octombrie 2018, ora 14:00, la sediul său, o Masă rotundă cu ocazia Zilei Europene a Avocatului. Evenimentul este dedicat avocatului Adi-Remus Ciucă, membru al Baroului Dolj, în scopul apărării reputației profesionale a acestuia.

Consiliul Barourilor Europene a stabilit ca ediția 2018 a Zilei Europene a Avocaților să se desfășoare în încercarea de lămuri “De ce sunt importanți avocații? Apărarea apărătorilor Drepturilor Omului și a Statului de Drept” și cu scopul de sublinia importanța avocaților și a apărătorilor drepturilor omului în Europa.

Pentru a putea acționa în acest mod, avocații trebuie să fie independenți față de orice tip de influențe, cum ar fi, într-o succintă enumerare, cele politice, judiciare și guvernamentale. Cu toate acestea, profesioniștii dreptului sunt, din ce în ce mai des, subiect al amenințărilor, supravegherii, hărțuirii și chiar al crimelor.

„Cum în acest an tema manifestărilor se îndreaptă către avocați, cu atât mai mult am considerat necesar să tragem un semnal de alarmă, cu această ocazie, în legătură cu abuzurile și presiunile exercitate asupra avocaților, iar cazul colegului nostru este cât se poate de relevant în acest context”, menționează av Dragoș Nicu, Prodecanul Baroului Dolj.

„Ziua Europeană a Avocatului reprezintă în acest an, pentru membrii Baroului Dolj, mai ales un moment de solidaritate profesională. Atingerea reputației unui avocat poate afecta iremediabil eforturile investite de-a lungul unei cariere întregi. Tocmai de aceea, am decis ca manifestările prilejuite cu această ocazie să poarte numele colegului nostru. Pentru a preveni situațiile în care apărătorii legii riscă să devină victime, actul de justiție trebuie să fie mereu focalizat pe protejarea drepturilor și libertăților, pentru că scopul său este servirea interesului public, iar excesul de zel în condamnarea vinovaților nu poate derapa către abuzarea celor nevinovați”, a transmis Decanul Baroului Dolj, av. Lucian Săuleanu.

Consiliul Baroului Dolj a hotărât ca în acest an Ziua Europeană a Avocatului, care se desfășoară concomitent cu Ziua Europeană a Justiției, să fie dedicată colegului Adi Remus Ciucă, avocat în Baroul Dolj, față de care la 10 octombrie 2018 a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore la cererea DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova. Ulterior, însă, în dosarul nr. 1599/54/2018, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova, prin încheierea nr. 4 din 11 octombrie 2018. Această soluție a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins contestația DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, prin încheierea definitivă nr. 857 din 22 octombrie 2018.

Pentru a dispune astfel, instanțele au reținut că nu există probe din care să rezulte presupunerea rezonabilă că avocatul Adi Remus Ciucă ar fi săvârșit infracțiunile pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, iar activitatea acestuia s-a circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat.

În aceste condiții, măsura reținerii a fost una nejustificată, ajungându-se în acest fel să fie afectată imaginea publică și profesională a avocatului Adi Remus Ciucă, dar și a avocaților în general, context în care apreciem că organele de urmărire penală trebuie să manifeste prudență și rezeve în cauzele în care sunt cercetați avocații, tocmai prin raportare la rolul și importanța acestora în societate.

 

 

Av.Lucian Bernd Săuleanu

Decanul Baroului Dolj