Comunicatul Președintelui Filialei Dolj a C.A.A, av.Sorin Stănciulescu privind poziția exprimată de av.Ion Turculeanu

Scrisoare deschisă

adresată d-lui Ion Turculeanu, vicepreședinte U.N.B.R. coordonatorul Departamenului privind activitatea C.A.A.

      Față de susținerile din materialul postat de pagina Avocați Dolj, pentru o corectă  informare a colegilor avocați, membri ai Filialei Dolj C.A.A și pentru a nu crea confuzii cu privire la activitatea desfășurată de fiecare în parte, vă răspund punctual la problemele ridicate:

  1. Consiliul Fialialei pe care îl conduc a fost primul care a derulat programe de asistență socială epuizând limita impusă de lege și Statut. Filiala Dolj a C.A.A a derulat un program de sprijin al avocaților afectați de pandemia de SARS-C0V 2 și care nu au putut beneficia de idemnizație de incapacitate de muncă pe perioada îmbolnăvirii Știind acestea mă întreb în ce scop afirmați contrariul ? Nu există nicio altă posibilitate, alta în afara cheltuielilor cu drepturile de asigurări, cheltuielilor curente și cu programe sociale, condiții în care afirmația că se pot face și alte cheltuieli este una neserioasă.
  2. Nu este nicio confuzie și cu atât mai puțin una gravă, cu privire la folosirea excedentului în detrimentul fondului, întrucât pe de o parte, fondul a rezultat din cumularea excedentelor anuale, iar pe de alta, este doar o problemă de terminologie și nu de sens. Nu merită efortul.
  3. Încercăm să păzim la propriu fondul din excedent de inițiativele dvs care vizează centralizarea fondurilor, iar colegii trebuie să cunoască intenția dvs de a lua ambele fonduri (de pensii și de asigurări) și de a le duce către București pentru a permite filialelor neperformante să-și plătească pensionarii lor. Să nu uităm că C.A.A, a cărei activitate o girați în calitate de coordonator, s-a poziționat constant   împotriva intereselor avocaților doljeni: a emis o interpretare în sensul că nu beneficiază de idemnizație de incapacitate de muncă pentru perioada îmbolnăvirii cu SARS COV 2, a implementat măsura majorării cotei contributive de la 11% la 14% la ințiativa dvs., a votat împotrivă când am solicitat un sprijin modic de 20.000 lei pentru refacerea esplanadei de la intrarea în sediul nostru.
  4. Este important să subliniez că dvs ați fost inițiatorul și susținătorul majorării cotei de la 11% la 14% pentru mărirea punctului dvs de pensie, în detrimentul a zeci de mii de avocați. Cât timp nu ați fost pensionar, nu ați nutrit astfel de inițiative.
  5. Personal nu am renunțat la propunerea de a investi fondul din excedent, ci doar am amânat consultarea după alegerile care se vor desfășura în cadrul Baroului Dolj. Este de competența Filialei, care a votat în unanimitate opțiunea unei investiții, și vom încerca să informăm colegii pentru a le explica de ce credem că orice fel de investiție este mai bună, decât niciuna. Dacă vom eșua va fi doar din cauza noastră.Încercarea dvs însă, de a deturna discuțiile din Adunarea Generală electivă a Baroului Dolj din 25 martie 2023, cu aspecte legate de Filială este sortită eșecului, avocații înțelegând scopul acestor mașinațiuni.
  6. Opoziția dvs cu privire la investiție este în fapt o palmă pe care o dați avocaților doljeni, iar dovada este că dvs, în condițiile în care nouă ne refuzați investiția, ați votat„cu două mâini” acordarea sumei de 60.000 EUR pentru achiziționarea de către Baroul Olt a unui un sediu prin Hotărârea UNBR nr. 296 din 27.10.2022 din motivația căreia cităm : ”Având în vedere propunerea de investiții făcută de către Filiala CAA Olt (…) privind achiziția etajului 2 al unui imobil (…) pentru sediul filialei (…) văzând că investiția se face din excedentul menționat de filială și nu este de natură să afecteze Fondul de pensii…”. Este de remarcat duplicitatea dvs atunci când afirmați că nu sunt oportune astfel de investiții la baroul care v-a consacrat și propulsat, însă sustineți cauza altor barouri, apreciind astfel de investiții ca fiind bune!
  7. Știu, vă este greu să acceptați că Filiala sub conducerea mea ar lăsa ceva actualei și viitoarelor generații de avocați craioveni, însă vă asigur că merită osteneala. În consecință, vă invit să renunțați la subminarea oricărui proiect, cu atât mai mult cu cât aveți o agendă paralelă asumată public în Consiliul Baroului și care este contrară intereselor avocaților doljeni, dorința dvs fiind să conduceți CAA pentru implementarea politicii centralizării fondurilor pe care o afirmați în mod reperat si care a parcurs o primă etapă prin adoptarea Hotărârii CUNBR 276/9-10.12.2022 prin care procentele alocate celor două fonduri specializate ale C.A.A au fost modificate la 90%-pensii,respectiv 10% alte drepturi de asigurări sociale.
  8. Ar fi regretabil să constatăm peste câțiva ani că toate aceste poziționări ale dvs au avut ca unic scop folosirea banilor avocaților doljeni pentru a ajunge în conducerea centrală a C.A.A și pentru susținerea filialelor cu probleme și gestionarea exclusiv de la centru din Bucuresti a banilor noștri.Să nu credeți că a trecut neobservată poziția dvs de la ultimul Congres când împreună cu dna. av.Uțescu, avocat tot în Baroul Dolj și membru al C.A.A, când ați urmărit să convingeți colegii delegați de utilitatea centralizării fondurilor, idee sustinută și anterior în materialul înregistrat la U.N.B.R sub nr. 312/15.06.2021, când în fapt faceți o mare nedreptate filialelor performante cum este Filiala Dolj, care astfel ar „suporta” eșecul sau frauda din alte Filiale ale căror găuri ar trebui, în viziunea dvs, să fie acoperite cu banii avocaților doljeni.

12 martie 2023

Președinte,
Av.Stănciulescu Sorin-Cornel