07 iunie 2011
Cu o singură înfrângere în 6 meciuri, OLTENIA BARS TEAM a ocupat locul 11 la EUROLAWYERS 2011
În ultimele două jocuri ale Campionatului European de Fotbal al avocaților, selecționata avocaților olteni a înregistrat o înfrângere, 0-2 cu Baroul Tel-Aviv (Israel) și o victorie, 4-1, cu Barreau de Bruxelles (Belgia).
În primul dintre aceste meciuri, forțat de indisponibilitățile numeroase, antrenorul Ion Vespescu fost nevoit să improvizez formula de început. Ovidiu Goran, mijlocașul dreapta al echipei noastre, a fost mutat în banda stângă, urmare a accidentării grave din meciul precedent a tânărului nostru coleg, Andrei Madan. Groza a fost titularizat fundaș dreapta, în locul lui Dragoș Nicu, care acuza dureri la meniscul genunchiului stâng. Petrică a ocupat poziția de mijlocaș la închidere, iar jucătorul titular pentru acest post, tehnicul Bădița, a fost mutat mijlocaș dreapta. În atac, lui Pașolea i s-a alăturat Mihai Ulmet. Așadar, primul 11 a fost următorul: Pascu - Groza, Cojocaru, Oane, Lincă - Bădița, Petrică, Balaci, Goran - Pașolea, M. Ulmet.
Din păcate, arbitrajul acestui meci a fost unul absolut derizoriu, dezavantajând pe rând ambele echipe. Centralul partidei a fost total dezinteresat de ceea ce se petrecea pe teren, astfel încât jocul a degenerat foarte repede.
În prima repriză, la o centrare de pe partea stângă, portarul Pascu a fost busculat serios în suprafața de protecție, în timp ce încerca să boxeze balonul. În loc să acorde fault la portar, arbitrul a lăsat jocul să continue. Pascu s-a ridicat și l-a trântit și el clar în careu pe atacantul israelian, apoi a reușit să rețină balonul. De parcă s-ar fi jucat fără arbitru, faza a rămas nesancționată, deși jucătorii din Tel-Aviv au reclamat penalty, oltenii au reclamat fault la portar.
Câteva minute mai târziu, Balaci a driblat doi jucători în marginea careului advers și a fost secerat evident de un al treilea, dar arbitrul a lăsat din nou jocul să continue, în loc să fluiere o lovitură liberă dintr-o poziție extrem de avantajoasă. În faza imediat următoare, un atacant israelian a scăpat cu singur cu portarul Pascu, dintr-un ofsaid clar, nesancționat. Pascu l-a acroșat pe acesta în careu, dar, din nou, arbitrii au lăsat jocul să continue, spre stupefacția generală.
Constatând că arbitrajul este aproape invizibil, jucătorii din Tel-Aviv au început să recurgă la numeroase gesturi nesportive, lovindu-și adversarii chiar și fără minge și practicând un joc pentru care cuvântul brutal este un eufemism. Pe rând, Petrică, Bădița, Balaci, Pașolea, Goran și ceilalți avocați olteni au făcut cunoștință cu crampoanele adversarilor sau cu lovituri discrete, dar dure, nesancționate de arbitri. Toate acestea au dus la o nervozitate deosebită a jucătorilor noștri, revoltați de degenerarea jocului.
Cu toate acestea, scorul a rămas alb până la pauză, când Vespescu i-a înlocuit pe Groza, M. Ulmet și Petrică. Au intrat în teren Nicu (fundaș dreapta), Giubalcă (mijlocaș stânga) și Vespescu (închizător), iar Ovidiu Goran a fost mutat vârf de atac.
În repriza a doua, brutalitățile adversarilor s-au înmulțit, iar Nicu a primit cartonaș galben pentru proteste. Tel-Aviv a deschis scorul: după o lovitură de colț, balonul a fost respins în marginea careului mare, de unde un jucător israelian, scăpat de marcaj, a reluat puternic, fără șanse pentru portarul Pascu.
Jucătorii olteni au încercat să revină în meci, însă jocul dur al adversarilor a blocat orice încercări de combinații în terenul advers. Vespescu a fost deposedat în preajma careului advers, după ce a fost lovit cu cotul în față de un adversar, care ar fi meritat cartonașul roșu. Exasperat, antrenorul-jucător și-a pierdut controlul și a ripostat la rândul său cu o intervenție pentru care orice arbitru ar fi dispus eliminarea, dar a primit doar cartonașul galben!
Echipa olteană a avansat în terenul advers, fără prea multe ocazii de a înscrie. Pe contraatac, israelienii au majorat diferența: la o lansare în adâncime, stoperul Cojocaru a încercat să protejeze balonul pentru portar, însă a fost îmbrâncit de atacantul advers, care a înscris apoi nestingherit, în pofida protestelor noastre inutile.
În ultimul minut de joc a avut loc o altercație între Vespescu și brutalul său adversar direct, care obținuse fault în preajma careului nostru, deși el însuși fusese autorul intervenției nesportive. Ca urmare a protestelor vehemente, Nicu și Vespescu au primit fiecare cel de-al doilea cartonaș galben și au fost eliminați. Scorul a rămas neschimbat până la final.
Înfrângerea și, mai ales, cele două cartonașe roșii i-au afectat mult pe jucătorii olteni, îndeosebi pe cei doi eliminați. În sânul echipei s-a instalat o puternică senzație de amărăciune și dezamăgire, întrucât avocații olteni sperau să termine turneul fără înfrângere. Pe de altă parte, apăsați de vinovăție, Nicu și Vespescu și-au cerut scuze colegilor pentru pierderea autocontrolului și eliminările din finalul meciului.
Mai mult decât atât, coordonatorul echipei, Dragoș Nicu, i-a trimis un mail maestrului Vincent Pinatel, organizatorul competiției, în care își recunoștea greșeala și își exprima scuzele pentru eliminarea survenită, indiferent de justețea sau injustețea protestelor sale. Maestrul Pinatel a răspuns cu cuvinte de apreciere pentru echipa OLTENIA și a precizat că a fost informat de observatorul-delegat al partidei cu privire la calitatea lamentabilă a arbitrajului de la această partidă, pentru care și-a exprimat dezolarea.
Sesizând blazarea avocaților olteni după această înfrângere, decanul Baroului Dolj, dl. Ion Turculeanu a intervenit personal, implicându-se nemijlocit în pregătirea ultimului joc al competiției, ce avea să ne opună masiva echipă a avocaților din Bruxelles. Dl. Turculeanu a reușit să îi remonteze pe jucători, arătându-le că este mândru de eforturile lor, indiferent de eșecul din partida cu Tel-Aviv, astfel încât partida următoare i-a găsit pe tinerii avocați olteni cu o mare dorință de revanșă.
Pe o căldură sufocantă, meciul a început în formula: Pascu - Groza, Petrică, Oane, Lincă - Goran, Bădița, Balaci, Giubalcă - Pașolea, C. Ulmet. Pe parcurs, au mai intrat Lăcraru, C. Ulmet.
De data aceasta, arbitrajul a fost poate cel mai bun întâlnit pe durata competiției. Tușierii au fost foarte atenți la jocul la ofsaid practicat de ambele echipe, iar centralul a fost mereu prezent aproape de fază. Pe de altă parte, însă, și cele două echipe au practicat un joc deschis, frumos și fără brutalități, ușurând sarcina arbitrilor.
Meciul a fost în permanență la discreția oltenilor, al căror plus de tehnicitate, viteză și determinare a făcut diferența. Dejucând inteligent jocul defensiv al adversarilor, Pașolea a marcat de două ori, iar Goran și rezerva Marian Lăcraru câte o dată. Un merit important revine extremei stânga Giubalcă, autor a două pase de gol și coordonatorului Balaci, coautor la celelalte două goluri. De partea cealaltă, belgienii au reușit să scape spre poarta oltenilor doar de două ori: prima data atacantul advers a fost blocat de bravul Pascu, într-un duel unu la unu, iar la cea de-a doua ocazie avocații din Bruxelles au reușit să marcheze golul de onoare, cu puține momente înainte de finalul partidei.
Aşadar, la finalul competiției, cu trei victorii, două egaluri și o singură înfrângere, OLTENIA BARS TEAM a ocupat locul 11 din 28 de echipe participante, ce au reprezentat 15 țări.
Avocații olteni au practicat un joc de calitate, combinativ și spectaculos. Ghinionul accidentărilor din meciurile grupei a limitat însă performanțele echipei noastre, care a primit, totuși, aprecierile tuturor adversarilor și ale organizatorilor.
După o călătorie de întoarcere obositoare, avocații olteni s-au întors acasă mândri de prestația lor la cea mai dură competiție de fotbal destinată avocaților. Trofeul acordat echipei, împreună cu fotografii și mingea oficială a EUROLAWYERS vor fi Baroul Dolj, în sala muzeului, pentru a aminti colegilor despre efortul nostru.
La anul, în 2012, Campionatul Mondial - MUNDIAVOCAT va fi găzduit de Rovinj, Croația, la începutul lunii iunie. Până atunci, însă, tot la Rovinj, se va desfășura adunarea generală a căpitanilor de echipă, pe 24 septembrie 2011. Personal, Maestrul Vincent Pinatel i-a invitat pe decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. Ion Turculeanu și pe coordonatorul echipei, av. Dragoș Nicu, să participe la acest eveniment, unde vor fi discutate probleme organizatorice, reprezentanții echipelor urmând a veni cu propuneri în scopul perfecționării competițiilor destinate avocaților.
Această ultimă corespondență pe tema EUROLAWYERS 2011 nu poate fi încheiată decât cu mulțumiri pentru efortul tuturor jucătorilor din lotul OLTENIA BARS TEAM, care, dând dovadă de caracter și spirit de echipă, s-au pregătit din greu, timp de un an de zile, pentru a onora Barourile din care fac parte.
Un merit special îl au decanul Baroul Dolj, dl. prof. univ. dr. Ion Turculeanu, fără sprijinul total și necondiționat al căruia participarea la EUROLAWYERS ar fi rămas în stadiul de proiect și prodecanul Baroului Olt, dl. Ion Călin, care, la rândul său, i-a ajutat pe colegii și prietenii din baroul învecinat.
Av. Dragoș Nicu,
Membru al Consiliului Baroului Dolj
Coordonatorul OLTENIA TEAM BARS