Discursul decanului Baroului Dolj, Lucian Săuleanu, la finalul celui de-al doilea mandat, susținut în cadrul Adunării generale a Avocaților din 16 martie 2023

Distinși colegi,

            Vă rog să-mi permiteți să vă adresez câteva cuvinte. Chiar dacă mandatul de decan încetează oficial pe 19 aprilie 2023, simbolic acest fapt se împlinește azi prin alegerea noului decan.

            2 mandate, 8 ani. Nu au fost ușoare. Baroul Dolj nu este un barou oarecare, este o voce cu greutate în avocatura din România.

          Starea actuală a lucrurilor mi-a confirmat opinia din 2015 cu privire la statutul decanului. Rolul decanului a suferit modificări importante în ultimii ani, de la o demnitate cu un rol preponderent de reprezentare, la un manager care este nevoit să-și dedice cea mai mare parte a timpului nu exercitării propriei profesiei, cât mai ales activităților de decanat, din ce în ce mai diverse și multe.

            Nu vreau să ofer un inventar al activității mele, doresc doar să punctez câteva idei.

            Pe lângă activitatea curentă de zi cu zi, investițiile realizate, cele două proiecte europene derulate, unul cu Baroul Vidin, celălalt cu Universitatea din Craiova, alte zeci și zeci de evenimente organizate, de la conferințe profesionale la stagii de practică, de la ateliere și depuneri de jurământ până la campanii de ajutorare,  toate rămân dovada implicării mele.

            Dar, poate cele mai importante obiective atinse au fost întărirea vizibilității Baroului Dolj și ridicarea gradului de transparență asupra activității baroului, și nu mă refer la comunicarea informațiilor pe mai multe canale, site, contul avocatului, cât mai ales la unele acțiuni pe care nu le veți regăsi la alte barouri și sper să rămână un reper, anume ședințele trimestriale de la SAJ, crearea unor proceduri interne privind organizarea contabilității și efectuarea plăților sau organizarea la sediul Baroului a întâlnirilor premergătoare adunărilor generale pentru a oferi informații cu privire la executia bugetară .

           Nu intru în cifre, informațiile le regăsiți de-a lungul anilor, însă punctez două aspecte relevante, pe de o parte că la momentul preluării mandatului de decan exista o datorie istorică a Baroului Dolj  de 367.500 lei și  care a fost stinsă integral în 2021, iar, pe de altă parte că am dus la îndeplinire și ultimul mandat acordat de dvs în privința Vilei Themis din Căciulata  unde am reușit renovarea acesteia cu susținerea financiară a actualului locatar (110.000 Euro) și menținerea unui nivel constant de venituri din închirierea imobilului.

Trei proiecte dragi mie, poate mai puțin relevante pentru alții :

  • Colecția Istoriei Baroului Dolj, reușind după publicarea în 1928 a Istoriei începuturilor Baroului  de către G. Mil Demetrescu, să acoperim prin tipărirea a 4 monografii perioada 1928-2007.
  • Biblioteca Baroului Dolj reușind grație și eforturilor donatorilor cât și achiziției de carte să ajungem la 22.683 unități
  • Editarea timp de 10 ani a Revistei Iustitia

           Vremurile actuale sunt tulburi pentru profesia noastră, poate nu din cele mai rele, însă cu siguranță cu evidente obstacole pe care împreună trebuie să le depășim.

Suntem un Barou cu 650 de avocați cu drept de exercițiu plus 480 suspendați, iar sporul din ultimii doi-trei ani este negativ dacă ne gândim că aproape 200 de avocați au părăsit profesia, au fost înregistrate 229 de cereri de restituire și 152 plângeri disciplinare, date suficiente pentru a vă face o idee despre nivelul creșterii activității baroului și care mă îndeamnă să vă propun un proiect de modificare în sensul creșterii protecției avocaților față de orice cereri abuzive.

            Avem nevoie de un barou puternic, dar pentru asta trebuie să fim organizați și eficienți, iar prima condiție este să fim de bună credință și să dorim o schimbare în bine.

            Din păcate cultura dialogului este în declin. Lipsa dialogului și suspiciunea sunt cei mai toxici factori pentru organizația noastră. Critica și exercitarea drepturilor de către avocați în relația cu organele de conducere trebuie recunoscute și susținute, însă fără a sugruma dialogul.

            Dialogul ține de o anumită maturizare a societății, de desfășurarea lui într-un anumit cadru și de calitatea interlocutorilor.  Cantonarea în spațiul rețelelor de socializare face să se rateze multe dialoguri.

            Două sunt problemele care sunt constante în ultimii zeci de ani : diluarea reputației avocaților și a rolului lor în societate, precum și cea de partener real în relațiile cu instituțiile publice, în special cu instanțele de judecată. Acestea sunt provocările care îl așteaptă și pe noul decan.

            Punctul slab al baroului român, cu excepția Baroului București, este lipsa de resurse financiare care îngreunează derularea unor proiecte mari, iar structurarea la nivelul unui județ nu creează o presiune instituțională suficientă pentru o receptare corespunzătoare a solicitărilor sau propunerilor barourilor. Poate organizarea barourilor la nivelul Curților de Apel ar reprezenta o soluție. Numărul membrilor unei organizații este un criteriu care stârnește atenția.

            A doua problemă este cultura organizațională precară, forme de exercitare neadaptate actualelor provocări economice și tehnologice. Suntem vulnerabili din punct de vedere financiar având o capacitate redusă de absorbție a fondurilor.

            Reformarea profesiei depinde în mod direct de serviciile oferite. Punctul de pornire îl constituie reformarea serviciilor juridice și reconfigurarea pieței acestor servicii. Este greu să menții la nivel ridicat imaginea profesiei fără a avea un stardard ridicat al reglementării profesiei care implicit trebuie să asigure servicii juridice de calitate.

            Fără doar și poate că orice reformă naște deopotrivă interes și controverse, dovadă ultima inițiativă privind digitalizarea profesiei care a confirmat că rețelele de socializare sunt un spațiu superficial, care încurajează polarizarea și trollingul.  Un lucru este cert în acest moment: nu avem o imagine clară a celor care furnizează servicii juridice și a destinatarilor acestor servicii, a consumatorilor de astfel de servicii, mai concret o statistică care să identifice caracteristicile acestora.                    

           Independența financiară a unui avocat și eventualele limitări sau îngrădiri ale acestuia, sunt evaluate din perspectiva eticii profesiei de avocat.

          Independența financiară a avocatului poate fi privită din două perspective: perspectiva financiară absolută, anume posibilitatea ca aceasta să aibă un impact asupra activității de avocatură și, în al doilea rând, asupra atitudinii avocatului în legătură cu un anumit caz.

          Cea mai bună apărare a independenței profesionale poate fi obținută prin menținerea unei atitudini deschise a Barourilor către dezbateri și critici publice, prin menținerea unor înalte standarde profesionale și prin îmbunătățirea constantă a activității acestora.

 

Dragi colegi,

Independența avocatului nu este o recompensă, ci o responsabilitate.

            Campania electorală s-a încheiat, cu dezbateri sau critici mai mult sau mai putin acide, cu frustrări pentru unii sau neajunsuri pentru alții, însă am mai depășit o etapă.

            Avem nevoie de organe de conducere și un decan reprezentativ și bine calibrat profesional, care să stârnească admirație printre colegii săi, dar mai ales pentru partenerii instituționali. Puterea lui o regăsim în rădăcinile adânc înfipte în trecutul/parcursul său profesional.

            Avem nevoie de   persoane apte să mențină prestigiul Baroului Dolj.

            Să nu uităm ceea ce ne unește - profesia, iar aceasta însă are un  un singur stâlp: meritocrația.

 

            Mulțumesc colegilor consilieri din Consiliul Baroului Dolj pentru efortul depus în cadrul mandatului, în special în al doilea mandat, dând dovadă de echilibru, obiectivitate, reușind astfel să fim uniți atunci când interesele avocaților doljeni au reclamat o astfel de unitate.

            Se cade să mulțumesc celor două echipe care au fost alături de mine, fără de care activitatea mea nu ar fi fost aceeași, colegilor din societatea de avocatură și, în special, angajaților Baroului Dolj, loiali profesiei și avocaților, și fără al căror efort nu poate fi concepută funcționarea baroului, nici atingerea obiectivelor propuse.

            Cu siguranță nu am mulțumit pe toată lumea, însă plec împăcat că am făcut ceea ce mi-a stat în putință de-a lungul acestor opt ani pentru a vă ajuta.

            Iar primul lucru pe care l-am făcut a fost să deschid ușa biroului decanului, la propriu și la figurat. În primele zile la sugestia colegului Sorin Stănciulescu am cumpărat o masă ovală, iar la acea masă v-am primit pe toți.

            Asta spune totul despre ceea ce mi-am dorit, să dau suflet relației cu decanul Dumneavoastră, cu colegul vostru.

            Decanii vin și pleacă, dar integritatea și excelența în Baroul Dolj rămân.

            Avem o istorie de peste 165 de ani.

           Frumusețea Baroului Dolj este că nu o luăm de la capăt după fiecare decan. De fapt, nu ne oprim niciodată. Prin intermediul programelor și liderilor noștri dedicați, Baroul Dolj dispune de toate ingredientele necesare pentru a asigura continuitatea și a prospera în anii următori.

            Sunt bucuros că am condus o organizație profesională  puternică și  vă sunt recunoscător pentru încrederea și sprijinul acordat.

            Mulțumesc fiecărui avocat în  parte.

            Vă doresc succes în carieră și multă sănătate, iar noului decan felicitări și putere de muncă.