HOTĂRÂREA NR. 7 pentru modificarea şi completarea Statutului Casei de Asigurări a Avocaţilor

 

UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA

CONGRESUL AVOCAŢILOR - COSTINEŞTI - 21 IUNIE 2008

 

 

HOTĂRÂREA NR. 7

PENTRU MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA

STATUTULUI CASEI DE ASIGURĂRI A AVOCAŢILOR

 

 

            În conformitate cu dispoziţiilor art. 61 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat,

            având în vedere proiectul întocmit de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România din data de 19 iunie 2008,

            Congresul Avocaţilor în şedinţa din 21 iunie 2008 a adoptat următoarea

 

HOTĂRÂRE

pentru modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat:

 

   Art. I. - Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, adoptat de Consiliul U.N.B.R. din 4 mai 2001, publicat în Buletinul Informativ al Consiliului Uniunii nr. 9 din 5 mai 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

 

1. Art. 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„Avocatul primeşte o singură pensie pentru anii lucraţi în exercitarea profesiei de avocat, în raport de stagiul de cotizare şi contribuţia lui la fondul C.A.A."

 

2. Art. 23 se modifică şi se completează, astfel:

 

(7) Anual, după caz, contribuţia la fondul Casei de Asigurări a Avocaţilor se va regulariza potrivit art.25 alin. (1), în funcţie de veniturile brute, realizate din onorarii de toţi avocaţii cu drept de exercitare a profesiei.

(8) În vederea regularizării contribuţiei la fondul sistemului, avocaţii vor depune la filială declaraţie pe propria răspundere privind veniturile realizate din profesie pe anul anterior.

(9) Nerespectarea prevederilor alin. (7) constituie abatere disciplinară gravă şi se sancţionează conform art. 73 din Legea 51/1995 republicată."

 

3. Art. 26, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„(1) Venitul mediu brut lunar pe profesia de avocat se stabileşte anual de către Consiliul U.N.B.R. la propunerea Consiliului C.A.A."

 

4. Art. 28 se modifică şi se completează, astfel:

 

(3) Suspendarea se dispune de consiliul baroului, la cererea consiliului filialei C.A.A., în prima şedinţă a consiliului baroului după sesizarea sa de către consiliul filialei C.A.A. sau din oficiu."

 

5. Art. 29 se modifică şi se completează, astfel:

 

„(2) Refuzul nejustificat de prezentare a actelor solicitate cu ocazia controlului efectuat de către organele de control desemnate ale sistemului de asigurări sociale, constituie abatere disciplinară şi determină suspendarea calităţii de avocat în condiţiile art. 28 alin. (2) şi (3) din prezentul Statut. Măsura suspendării încetează de drept la data prezentării actelor la control."

 

6. Se introduce art. 341, cu următorul cuprins:

„(1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 10 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează:

   a) cu un an - pentru 3 copii;

   b) cu doi ani - pentru 4 sau mai mulţi copii.

  (2) Reducerea vârstei prevăzute la alin. (1) nu poate fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de prezentul statut sau de legile speciale.

(3) Vârsta de pensionare redusă conform alin. (1) nu poate fi mai mică de 55 de ani"

 

7. Art. 35 se modifică şi se completează, astfel:

 

„(4) Pensia pentru limită de vârstă nu va mai putea fi recalculată prin adăugarea anilor lucraţi după pensionare decât prin transformarea ei în pensie de retragere definitivă, în condiţiile art. 37 din Statutul C.A.A. şi art. 48 din Regulamentul C.A.A.

(5) Avocaţii care cumulează venitul din profesie cu pensia pot valorifica stagiul de cotizare realizat după data pensionării numai în condiţiile alin. (3)."

 

8. Art. 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„(1) Contribuţiile achitate la fondul de asigurări sociale al avocaţilor care cumulează veniturile din avocatură cu pensiile din alte sisteme  de asigurări sociale vor fi avute în vedere la stabilirea pensiei de retragere definitivă şi a altor drepturi de asigurări sociale.

(2) Avocaţii aflaţi în situaţia prevăzută la alin. 1, la cerere, pot solicita numai pensia de retragere definitivă din profesie în condiţiile art. 37 din Statutul CAA şi art. 48 din Regulamentul CAA."

 

9. Art. 37 alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„(1) Avocaţii care exercită profesia în condiţiile art. 35 pot solicita pensia de retragere definitivă din profesie după ce vor obţine de la Barou decizia de încetare a calităţii de avocat şi radierea din Tabloul avocaţilor"

 

10. Art. 39, se modifică şi se completează astfel:

 

„(2) La împlinirea vârstei standard de pensionare se vor adăuga la pensie şi perioadele asimilate."

 

11. Art. 38 alineatul (2) se abrogă.

 

12. Art. 55 alineatul (1) lit. a) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„a) pensia pentru limită de vârstă în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat"

 

13. Art. 61 se modifică şi se completează astfel:

 

„(8) În primul trimestru la anului, C.A.A. va comunica fiecărui membru, avocat în activitate, numărul de puncte pe care le are la data de 1 ianuarie precum şi valoarea unui punct de pensie la aceeaşi dată."

 

14. Art. 72 se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

Decizia emisă în condiţiile art. 71 alin. (1) poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanţa competentă, potrivit art. 138 şi 139 din prezentul Statut."

 

15. Art. 108, alineatul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„(2) Casa de Asigurări a Avocaţilor este condusa si administrata de un consiliu de administraţie format din 5 membri, dintre care 3 avocaţi in activitate din filiale diferite, cu o vechime de cel puţin 10 ani în profesie şi 2 avocaţi pensionari, de asemenea din filiale diferite, aleşi de Congres pe o perioadă de 4 ani."

 

16. Art. 109 se abrogă.

 

17. După art. 111 se introduce un nou articol, art. 1111, cu următorul cuprins:

 

„Art. 1111

(1) Preşedintele Casei de Asigurări a Avocaţilor are următoarele atribuţii:

a) reprezintă C.A.A. în relaţiile cu persoanele fizice şi  juridice.

b) convoacă şi conduce şedinţele Consiliului de Administraţie

c) ordonanţează cheltuielile bugetare şi extrabugetare ale CAA

d) semnează actele Consiliului de Administraţie al CAA

e) supraveghează relaţiile cu filialele

f) acordă sprijin şi ajutor filialelor în relaţiile lor cu autorităţile centrale şi locale.

(2) Preşedintele este înlocuit, la cerere sau în absenţa sa, de vicepreşedinte."

 

18. Art. 128 se modifică şi se completează astfel:

 

„(7) Consiliul de Administraţie se consideră legal întrunit în prezenţa majorităţii membrilor săi şi ia decizii cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi."

 

19. Art. 138, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

 

„(2) Prevederile prezentului statut referitoare la jurisdicţia asigurărilor sociale se completează cu dispoziţiile Codului de procedură Civilă şi Legii de organizare judecătorească"

 

Art. II - Actualele organe ale sistemului Casei de Asigurări a Avocaţilor îşi vor îndeplini în continuare atribuţiile, pe întreaga durată a mandatului pentru care au fost alese.

Art. III - Prezenta Hotărâre intră în vigoare de la data adoptării, conform art. 61 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi va fi adusă la cunoştinţa avocaţilor prin publicarea ei pe site-ul www.unbr.ro şi site-ul www.caav.ro şi prin grija barourilor.

 

Art. III - Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor, cu modificările ulterioare, va fi republicat, dându-se textelor o nouă numerotare.

 

pentru Prezidiul Congresului

 

P R E Ş E D I N T E  U.N.B.R. ,

 

Av. dr. Gheorghe FLOREA