MESAJUL DECANULUI BAROULUI DOLJ CU OCAZIA ZILEI AVOCATULUI

Uniunea Națională a Barourilor din România

Baroul Dolj

Nr. 1027/ 21.06.2013

 

MESAJUL DECANULUI BAROULUI DOLJ
CU OCAZIA ZILEI AVOCATULUI

 

Stimaţi colegi,

 

Este o mare bucurie pentru noi toți să sărbătorim în fiecare an Ziua Avocatului, la data de 24 iunie, zi în care credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul, Sânzienele sau Drăgaica, după cum e cunoscută sarbatoarea în tradiția populară.

 

Ziua Avocatului are o semnificație deosebită pentru identitatea noastră profesională, pentru că ne oferă prilejul de a reflecta asupra rolului istoric și fundamental pe care avocații români l-au avut pentru protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor într-o lume aflată în permanentă schimbare.

 

Trecutul apropiat demonstrează că schimbarea se găsește aproape în tot și în toate, de la legislație la tehnologie și de la oameni la tradiții. În cele mai multe cazuri, avocații sunt foarte aproape de miezul schimbărilor sau, dacă nu, sunt implicați în procesul de gestionare a consecințelor provocate de acestea.

 

Chiar și profesia noastră trece prin schimbări substanțiale, incluzând aici spațiul fizic de exercitare a profesiei, percepția trecerii timpului, numărul de avocați, dimensiunea serviciilor avocațiale solicitate de piață, cunoașterea caleidoscopică a avocatului care excede cu mult cunoștințele din domeniul juridic, rolul activ al avocatului în comunitate și multe, multe altele.

 

Iată de ce este cu atât mai importantă Ziua Avocatului. Ea ne face să privim cu multă atenție la trecut pentru a-l înțelege și pentru a alege viitorul care protejează pe cât posibil valorile, tradiția și identitatea profesiei de avocat.

 

Azi este un bun prilej de sărbătoare prin care noi, avocații din Baroul Dolj, să ne amintim de avocatul Toma Mar-Ocneanu, decan al Baroului Dolj în perioada 1879 - 1883, să aflăm mai multe despre preocupările literare ale colegilor noștri și să ascultăm cântecele interpretate de Corul Baroului Dolj.

 

De ziua noastră, să credem într-o schimbare în mai bine, care să se bazeze pe modernizarea avocatului și integrarea sa practică în realitățile europene și internaționale ale profesiei.

 

Transmit tuturor colegilor un gând bun, multă sănătate şi La mulţi ani !

 

Prof.univ.dr.

Ion Turculeanu

Avocat

Decanul Baroului Dolj