MESAJUL DECANULUI BAROULUI DOLJ, PROF. UNIV. DR. ION TURCULEANU cu ocazia finalizării mandatului de Decan al Baroului Dolj

 

Stimați colegi,

 

După o perioadă de opt ani în care am avut înalta responsabilitate, marele privilegiu și imensa bucurie de a fi Decan al Baroului Dolj, ziua de joi, 26 martie 2015, marchează finalizarea acestei perioade din viața mea și a baroului, ocazie cu care sunt onorat să transmit ultimul mesaj din cea mai înaltă demnitate a comunității avocaților doljeni.

 

Profesia de avocat parcurge de mulți ani o perioadă care a fost din ce în ce mai dificilă, poate una dintre cele mai dificile perioade din istoria ei modernă. Este o perioadă a dificultăților, a crizei economice, a adaptării și a rezistenței pentru avocați și pentru avocatură. În acest context, în care viitorul nu este asigurat, am luptat ca profesia să rămână vitală și relevantă pentru statul de drept.

 

Gândirea noastră strategică, modernizarea, activitățile planificate, transparența decizională, unitatea și coeziunea dintre avocați, prezența baroului în viața comunității, relațiile excelente de colaborare instituțională și personală pe care le-am avut în cele două mandate sunt câteva dintre măsurile care ne-au permis să întâmpinăm cât s-a putut de bine dificultățile care au amenințat succesul activității noastre profesionale și stabilitatea baroului.

 

Realizarea acestor măsuri a putut fi posibilă prin muncă și sacrificii pe care generațiile viitoare trebuie să le cunoască și să le imite. Doar așa, printr-o activitate zilnică în slujba avocaților, a baroului și a profesiei, putem avansa în direcția corectă. Până la urmă, forța unei generații este definită prin determinarea și capacitatea sa de muncă, mai ales în fața unor provocări mari.

 

În același timp, la un asemenea moment în care speranțele pentru un viitor mai bun se întâlnesc cu lecțiile oferite de trecut, mulțumesc avocaților, salariaților și partenerilor Baroului Dolj pentru participarea activă la activitățile baroului și pentru încrederea cu care m-au investit pe parcursul anilor.

 

A fost, indiscutabil, cea mai înaltă onoare a vieții mele profesionale pe care am dus-o la bun sfârșit împreună cu o echipă minunată de oameni și profesioniști, așezând Baroul Dolj în rândul celor mai moderne și mai respectate barouri din România. Suntem văzuți ca un model de organizare și transparență. Activitățile noastre sunt reale, consistente și frecvente. Iată că doar prin coordonare și unitate putem da o șansă profesiei de avocat în lupta sa pentru supraviețuire.

 

Mandatul meu ca Decan al Baroului Dolj se încheie, dar activitatea ca avocat continuă, așa cum va continua și sprijinul pe care îl voi oferi organelor de conducere ale baroului. Sper ca lecțiile pe care ni le oferă trecutul și prezentul să fie regăsite atât în voința profesiei de avocat, cât și în acțiunile generațiilor viitoare de colegi către care se îndreaptă speranțele noastre, pentru că acolo sunt următorii lideri ai Baroului Dolj.

 

 

Prof.univ.dr.

Ion Turculeanu

Avocat

Decanul Baroului Dolj