În perioada 1-3 iunie 2017, la Haga, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la înființare, a avut loc Congresul Federației Barourilor Europene. Romania a fost reprezentată de barourile Dolj (prin dl.Radu Marinescu) si Cluj (prin doamnele Ioana Gidro Stanca și Diana Andrașoni). La acest prestigios eveniment s-au reunit reprezentanții a sute de barouri  (Paris, Londra, Frankfurt,Bruxelles, Barcelona, Milano, Luxemburg, Varsovia,Roma, Strasbourg, Lisabona, Haga etc) pentru a dezbate o tematică de actualitate privind exercițiul profesiei legale și perspectivele sale în spațiul Uniunii Europene și al întregii Europe.

Congresul a fost deschis de întalnirea membrilor Președinției și a comisiilor, realizată la sediul baroului din Haga. Baroul nostru este membru cu drepturi depline în Comisia pentru Barourile din Est (CBE) prin dl. Radu Marinescu, președinte fiind dna Ioana Gidro Stanca. În ședinta CBE s-a analizat o problematică amplă privind aspecte specifice ale exercițiului profesiei în spațiul est-european (libertatea și confidențialitatea, remunerația avocaților in asistența obligatorie, fiscalizarea profesională, taxele judiciare adeseori prohibitive, durata procedurilor și funcționalitatea sistemului judiciar, pregătirea profesională, colaborarea instutuțională și cooperarea între barorurile din acest spațiu european etc).

Un loc aparte a fost rezervat evenimentului profesional ce a avut loc la Craiova (5-6 mai, ședinta CBE și Conferința internațională), inclusiv membrii Președinției (domnii Charles Kaufhold si Cristoph Munz) apreciind organizarea, tematica, participarea numeroaselor barouri din spațiul est-european precum și ospitalitatea și prietenia cu care au fost întâmpinați. Au fost evidențiate contribuțiile tuturor la reușita acestui eveniment al baroului nostru (Decan, consilieri, membrii echipei organizatorice - avocați, angajați ai baroului, membrii corpului profesional care au participat și susținut activitățile, membrii și conducerea CBE) precum și a Facultății de Drept. Avocații europeni  care au aflat ulterior despre activitațile organizate de baroul nostru s-au aratat interesați să participe la evenimente de acest tip, care reunesc în dezbatere mai multe barouri dintr-o regiune sau spațiu european. În cadrul CBE s-a discutat și despre preluarea președinției CBE de către baroul nostru, prin reprezentantul său în comisie, după încheierea mandatului dnei Ioana Gidro Stanca (la urmatorul Congres, în noiembrie), responsabilitate extrem de onorantă pentru un barou care participă de relativ puțin timp la activitățile Federației (Baroul Cluj activează de peste 10 ani), mai ales că la conducerea comisiilor de regulă se află reprezentanți ai barourilor cu mare vechime în Federație și cu un mare număr de membri. Consider că aceasta este o recunoaștere implicită a meritelor noastre și a faptului că baroul nostru devine un reper pe harta avocaturii europene. Prin preluarea președinției acestei comisii vom putea propune teme și rezoluții care să fie susținute de intreaga forță a Federației, vom putea continua să organizam dialogul cu barourile din spațiul est-european și nu numai și vom putea realiza un cadru de informare, comunicare, colaborare, conlucrare și pregatire profesională în beneficiul tuturor avocaților din baroul nostru (Baroul Cluj a înregistrat beneficii notabile prin înfrățiri, conlucrări profesionale, pregatire profesională comună, susținere reciprocă etc în perioada cât a condus CBE).

A doua zi a Congresului a fost rezervată părții științifice a lucrărilor Congresului, tematica fiind aceea a dialogului profesional între avocați și Curtea penală internațională, cu sediul la Haga. În cadrul unor expuneri de tip panel, interactive, care au durat peste 10 ore, la sediul Curții,  avocații europeni au discutat cu judecătorii, procurorii, asistenții si avocații specializați înscriși pentru a practica în fața Curții, pe o largă tematică (procedură, acces, administrare a probelor, dreptul la proces echitabil, costurile și riscurile apărării în situația unor deplasări în zone de conflict, aspecte concrete de jurisprudență etc). S-a mai discutat și despre condițiile de exercitare a profesiei în fața Curții, despre recent înființatul Barou de pe langa Curte și independența acestuia, despre impedimente în exercițiul liber profesional.

Dna Silvia Fernandez de Gurmendi, președinta Curții, a salutat aniversarea Federației și dialogul cu avocații europeni și a reafirmat importanța decisivă a profesiei noastre în asigurarea unui act de justiție corect, echitabil și în spiritul adevărului.

Ultima zi a Congresului a fost rezervată ședinței plenului Adunării generale a Federației. În cadrul acesteia, in prezența a sute de delegați,  au prezentat câte un raport Președinția, trezorierul și comisiile, fiind analizată activitatea de ansamblu a Federației de la ultimul său congres.

În cadrul expunerii activității CBE a fost prezentat și stadiul implementării proiectului de la Cluj privind educația juridică pentru tinerii est europeni precum și evenimentul profesional de la Craiova. În timpul prezentării a fost difuzat un material cu imagini de la aceste activități profesionale organizate de baroul nostru cu CBE (material realizat de baroul nostru), ceea ce a suscitat un mare interes, concretizat ulterior în întrebări și discuții realizate cu numeroși delegați.

Congresul a avut și o parte electivă, noul vicepreședinte fiind colega noastră din Spania dna Silvia Gimenez Salinas (fost decan al baroului Barcelona), care a învins la vot competitoarele din Polonia și Germania. Conform algoritmului statutar, noul Președinte este dna Sara Chandler (UK), nou prim vicepreședinte dl. Michele Lucherini (Italia). Au fost discutate numeroase aspecte privind exercițiul profesiei, adoptate rezoluții. Colega noastra din Serbia, dna Natasa Tosic (baroul Zajecar) a fost invitată special, după evenimentul de la Craiova, care a atras atenția asupra problemelor din spațiul estic, să prezinte situația gravă a profesiei în Serbia și abuzurile autorităților.

Precizez că Federația are o bogată tradiție de a se implica activ în susținerea, la cel mai înalt nivel decizional european, a barourilor și organizațiilor profesionale aflate în situații de dificultate, persecuție administrativă etc.

Congresul a oferit și un cadru informal adecvat pentru comunicare, interacțiune și schimb de idei profesionale. Cu ocazia evenimentelor protocolare am prezentat înterlocutorilor deschiderea și preocuparea baroului nostru, condus de o echipa tanară și implicată, pentru chestiunile profesionale de interes european și faptul că dorim să fim parte activă a familiei avocaturii europene. Am primit asigurarea că vom fi sprijiniți în toate demersurile noastre care interacționează cu obiectivele și preocupările Federației.

Activitatea noastră în cadrul FBE este rezultatul inițiativelor și deschiderii Decanilor și consilierilor din ultimii ani, sprijiniți de întregul barou, pentru modernizarea și europenizarea deplină a activității noastre. Sunt onorat că am primit responsabilitatea de a reprezenta avocații doljeni și convins că eforturile noastre, ale tuturor, au fost încununate de succes și au facut cunoscut avocaților din întreaga Europă faptul că în Romania există o structură profesională mândră să se considere partenerul egal al marilor barouri europene.

 

Radu Marinescu 

Consilier Baroul Dolj,

Reprezentantul Baroului Dolj în Comisia FBE a Barourilor de Est