PROIECT -Costul nefolosirii ADR in Europa - Executarea contractelor-

Asociatia Centrul de Mediere Craiova este partener in cadrul proiectului "Costul nefolosirii mijloacelor alternative de rezolvare a disputelor (ADR) in Europa - Executarea contractelor". finantat de Uniunea Europeana si implementat de un consortiu international coordonat de JAMS International ADR Center, Roma. Proiectul va avea ca finalitate un raport care va fi pus la dispozitia mass-media, Ministerelor Justitiei din cele 27 de state membre ale UE si va fi diseminat extensiv in mediul juridic european.

 

Acest proiect vizeaza analiza dinamicii si a costurilor litigiilor comerciale, interne si transfrontaliere, ce se solutioneaza pe calea instantelor, prin arbitraj sau prin mediere in statele membre ale Uniunii Europene.

 

Obiectivele studiului sunt a) evaluarea impactului in fiecare jurisdictie ca si a timpului mediu si a costurilor pe care un litigiu intern sau transfrontalier comercial standard il are in cazul in care un stat membru sau fiecare companie (prin contract) ar folosi medierea in mod sistematic inainte de a merge in instanta sau la arbitraj; b) evaluarea diferentelor de costuri si timp prin valoarea disputelor; c) evaluarea duratei procedurilor legale ale cauzei; d) analiza pietei de servicii juridice; e) determinarea valorii acoperita de asigurare in contractele transfrontaliere.

 

Atingerea acestor obiective implica o consultare prealabila a avocatilor, arbitrilor, judecatorilor, executorilor judecatoresti si mediatorilor care pot oferi detalii privind activitatea profesionala specifica, sub aspectul timpului si al costurilor implicate pentru solutionarea disputelor comerciale pe calea instantelor, arbitrajului sau a medierii.

 

Modalitatea de desfasurare a proiectului consta in completarea si transmiterea unui chestionar comunicat de catre initiatori. Pe baza acestui chestionar, o echipa formata din membri ai Asociatiei Centrul de Mediere Craiova a elaborat un chestionar detaliat standard care se adreseaza categoriilor profesionale amintite. In vederea colectarii informatiilor necesare pe baza unor esantioane reprezentative am solicitat colaborarea institutiilor si organizatiilor care guverneaza respectivele profesii la nivel national si regional.

 

Invitam, pe aceasta cale, avocatii, judecatorii, arbitrii, executorii judecatoresti si mediatorii care doresc sa participe la acest proiect sa descarce de pe site-ul www.mediere.ro chestionarul „Chestionar - Cost of not using ADR in Europe- JAMS-ADR Center Roma-CMC.doc" in vederea completarii acestuia si a transmiterii catre Asociatia Centrul de Mediere Craiova la adresele mediere@rdscv.ro si dana.olteanu@rdscv.ro .

 

Chestionarele pe care le vom primi pâna la data de 12 ianuarie 2010 vor fi centralizate si transmise la Roma in conformitate cu solicitarea JAMS International ADR Center, analizate in detaliu si prezentate in cadrul unei conferinte la Bruxelles in cursul acestui an.     

 

Toate documentele acestui proiect pot fi consultate pe site-ul www.mediere.ro.

 

Cu deosebita consideratie si multumiri anticipate,

Mediator Constantin-Adi Gavrila,
  Director General
  Asociatia Centrul de Mediere Craiova