Proiectul de educație juridică „Fii Avocat în Școala Ta! – FAST” – ediția a doua

În 3 septembrie, la Biblioteca Victor Anagnoste din incinta Palatului de Justiție din București, a avut loc lansarea celei de-a doua ediții a proiectului FAST – Fii Avocat în Școala Ta!, pentru anul școlar 2022-2023, transmisă LIVE, inclusiv pe site-ul www.unbr.ro, înregistrarea putând fi urmărită AICI.

Evenimentul moderat de coordonatorul proiectului la nivel național, avocat Luminița Ioana,  a reunit coordonatorii FAST de la nivelul barourilor, profesori și elevi, alături de Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Procurorul General, Gabriela Scutea, reprezentanții Ministerului Educației –Florin Lixandru și dl. Sorin Ion,  Traian Briciu, președintele UNBR și Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR.

Traian Briciu, Președinte UNBR:  FAST este unul dintre cele mai importante proiecte ale profesiei pentru că are ca obiectiv schimbarea mentalităților la nivelul gimnaziului și liceului.

Scopul justiției este pacea socială, însă fără o capacitate culturală a cetățenilor în domeniul justiției, oricât de performante ar fi instituțiile judiciare, acestea nu vor aduce pacea socială. De aceea aș vrea mă refer și la un alt înțeles al noțiunii de justiție, anume justiția difuză, sau justiția de tip cultural, care înseamnă capacitatea unui sistem social de a imprima conceptele despre justiție încă înainte ca justiția clasică să intervină.

Gabriela Scutea, Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ:
Prezenta profesiei juridice în școli este o formă de întoarcere în comunitate și dovada unei protecții permanente și discrete care se acordă copiilor.

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: Este unul dintre cele mai importante proiecte care se desfășoară în spațiul juridic și judiciar și cel mai important lucru este că acest proiect insuflă tinerilor sentimentul de încredere în justiție, în societate și în viitorul lor.

Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației a expus noul proiect al legii educației, care include educația juridică în cadrul modului educație pentru viață, ca materie obligatorie.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: M-a surprins entuziasmul cu care avocații au ales să vorbească copiilor despre legi, pe bază de voluntariat. Educația juridică nu poate fi predată mai bine decât de un avocat, sau jurist. Vă adresez mulțumiri din partea profesorilor și elevilor.

Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR: Fiecare profesie are o convenție cu societatea. Proiectul Fii Avocat în Școala Ta este un proiect care aparține exclusiv avocaților și care demonstrează o implicare a acestora în societate, pe bază de voluntariat.

Luminița Ioana, a punctat rezultatele celui mai recent sondaj FAST, la care au participat aproximativ 5 mii de elevi și peste 1200 de avocați,  care demonstrează în cifre viabilitatea și utilitatea proiectului. Majoritatea elevilor și profesorilor au apreciat proiectul ca bun și foarte bun și și-au exprimat dorința de a continua implicarea în acțiunile de educație juridică FAST.

Anul acesta, proiectul FAST va intra într-o etapă de maturizare, în sensul de a consolida succesul primei etape și de a contura proiecte noi, bazate pe materialele de curs deja utilizate și pe baza celor care sunt acum în lucru. Temele principale selectate de Departamentul de Educație Juridică pentru anul școlar 2022 – 2023 sunt: 1. De la drepturi și libertăți la infracțiuni în mediul online, 2. Eu, proprietatea și banii. Drepturi și obligații și 3. Drepturile și obligațiile mele de zi cu zi.

În cadrul evenimentului, coordonatorii FAST la nivel local au susținut teme care reflectă experiența acumulată în cadrul primei ediții și au propus măsuri inovative pentru sustenabilitatea proiectului.

Av. Sergiu Stănilă, coordonator FAST Baroul TIMIȘ, decanul Baroului Timiș: Avantajele educației (juridice) non-formale

Av. Eugen Tițoiu, coordonator FAST Baroul Dolj: Avocatura – O Școala a Omului Liber!

Av. Aura Ivan Dumitrescu, coordonator sectorial FAST Baroul București: Necesitatea educației juridice în scoli, din punctul de vedere al elevilor și al cadrelor didactice

Av. Dragoș Nicolescu, coordonator FAST Baroul Argeș: Voluntariatul în materia educației juridice în școli, soluție de compromis pentru o societate  nepregătită din punct de vedere juridic

Av. Dan Sandu, coordonator sectorial FAST Baroul București: Experiența FAST 1 la București

Av. Dumitrescu Lidia-Nicole, coordonator FAST Baroul Brăila: Strategii interactive în predare în cadrul proiectului FAST

Prof. Bogdan Ionescu, Pitești, Argeș: Implicarea avocaților în educația juridică în școli  în contextul noilor reglementari din domeniul  educației

Elev Rizea Antonia, Pitești, Argeș: Ce a însemnat FAST pentru elevi? Sau despre cum am învățat ce putem și ce nu putem face, ce avem și ce nu avem voie?

Av. Teodora Calipetre, coordonator FAST Baroul Constanța, membru al Departamentului de Educație Juridică al UNBR: FAST Feedback – Proiectul „Fii avocat în școala ta!” prin ochii elevilor

Av. Anca Sandu, membru al Departamentului de Educație Juridică al UNBR, decanul Baroul Neamț: Diferența între educație civică și educație juridică

Av. Ema Antonescu, coordonator FAST Ploiești, membru al Departamentului de Educație Juridică al UNBR, decanul Baroului Prahova: Implicarea avocaților în educația juridică în școli în contextul noilor reglementări

Av. Doina Stupariu, coordonat FAST Baroul Iași, membru al Departamentului de Educație Juridică al UNBR: Pregătim copiii pentru viitor

Av. Iosif Friedmann-Nicolescu, membru al Departamentului de Educație Juridică al UNBR: Educația juridică a tinerei generații, componentă a culturii juridice.