Uniunea Internationala a Avocatilor (UIA) adopta o motiune de sustinere a Baroului din Tunisia

Comunicat de presa

 

Uniunea Internationala a Avocatilor (UIA) adopta

o motiune de sustinere a Baroului din Tunisia

 

Reunit la Anvers(Belgia) in data de 29 ianuarie 2011, Consiliul de Presedintie UIA a adoptat o motiune de sustinere a Baroului din Tunisia

 

In aceasta motiune, UIA se bucura pentru "Revolutia de Iasomie " care aduce speranta si noi perspective pentru poporul tunisian si isi exprima satisfactia pentru rolul fundamental si primordial pe care Baroul din Tunisia l-a jucat in aceasta evolutie. UIA isi exprima sprijinul si recunostinta fata de Baroul din Tunisia si il incurajeaza sa ramana aparatorul libertatilor.

 

Intr-adevar, in aceste imprejurari exceptionale ale istoriei Tunisiei, Baroul sau national, sub conducerea decanului Abderrazak Kilani,  marcheaza « locul pe care un Barou il ocupa intr-o democratie, atent la apararea drepturilor cetatenilor, exprimandu-si  revolta fata de  incalcarile grave ale unei puteri politice care dispretuieste drepturile individuale, libertatea de exprimare si foloseste metode autoritare si inchizitoriale pentru a incatusa orice forma de protest. ».

 

In acest sens, UIA invita Baroul sa insoteasca, fara consideratie politica partizana, evolutia Tunisiei catre o societate democratica, pluralista,  care sa respecte principiile de drept recunoscute la nivel international.

 

In cursul anilor anteriori, UIA nu a incetat sa se ingrijoreze in legatura cu atingerile aduse exercitarii drepturilor Baroului din Tunisia si a intervenit in numeroase randuri pe langa autoritatile tunisiene pentru a le reaminti ca drepturile avocatilor trebuie respectate. 

 

In data de 6 ianuarie 2011, ca urmare a unei alerte adresate de Baroul tunisian, UIA a adresat o corespondenta sefului Statului tunisian referitoare  la violentele suferite de avocati si i-a cerut sa intervina pentru respectarea drepturilor acestora de a-si exercita profesia fara obstructionari, intimidare, hartuire sau  amestec inoportun. (Principiul nr. 16 din Principiie de baza referitoare la rolul Baroului).

 

Mai multe informatii referitoare la Uniunea Internationala a Avocatilor

Infiintata in anul 1927, Uniunea Internationala a Avocatilor (UIA) este cea mai veche asociatie profesionala care reuneste mai multe mii de avocati,  peste 200 de barouri, federatii si asociatii (reprezentand aproximativ doua milioane de avocati) din aproape 110 tari.

Principalele obiective ale UIA sunt: promovarea principiilor fundamentale ale profesiei de avocat; contribuţia la crearea unei ordini juridice internaţionale bazata pe principiile Drepturilor omului şi ale Justiţiei între naţiuni, prin Lege si pentru Pace; apararea intereselor morale şi materiale ale membrilor Profesiei.

Contact de presa :  Marie-Pierre LIENARD

Responsabil pentru comunicare & site web

mplienard@uianet.org